U trendu

Orbović: Zakoni se donose iza zatvorenih vrata, bez učešća sindikata(VIDEO)

Predsednik samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je danas da se zakoni pišu u kabinetima i kacelarijama, te da sindikati ne učestvuju u njihovoj izradi ili se njihove primedbe i predlozi ne usvajaju.

Orbović je na sednici Veća SSSS-a na kojoj je obeleženo 118 godina postojanja te organizacije istakao da se umesto partnerstva sindikati ignorišu, a da je upravo danas partnerstvo više nego ikad potrebno.

„I danas zahtevamo da se zakonima, pisanim po meri čoveka, garantuju osnovna prava radnika, pravo na osmočasovno radno vreme, pravičnu naknadu za rad, pravo na bezbedan rad, udruživanje i kolektivne akcije“, rekao je Orbović.

On je dodao i da je sve je više povreda na radu i smrti zbog nepoštovanja mera, na šta SSSS neprekidno upozorava.

Osvrnuvši se na pandemiju, Orbović je naveo da je virus korona promenio svet, način na koji se radi, živi i komunicira, odavši priznanje svim zdravstvenim radnicima koji se bore za živote ljudi.

„Brine nas činjanica da li će se nakon pandemije zaposleni vratiti na posao ili će poslodavci proceniti da im više nisu potrebni, kao i da li će atipični oblici rada doživeti ekspanziju“, rekao je predsednik SSSS.

Prema njegovim rečima, sve je više rada na odredjeno, na privremenim i povremenim poslovima, sve je više ugovora o zastupanju ili drugih oblika plaćene saradnje.

„Ponosni smo i na inicijativu SSSS da se u što kraćem roku verifikuje Konvencija 190 Medjunarodne organizacije rada o sprečavanju i eliminaciji nasilja i uznemiravanja u svetu rada, kao oblik kršenja ljudskih prava“, kazao je Orbović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je izjavila da je njen kabinet u proteklom periodu pokazao spremnost da članove sindikata aktivno uključi u rešavanje i izrade svih nacrta zakona u oblasti rada.

„Nadam se da će sadašnji dobri odnosi, uzajamno poštovanje i razumevanje doprineti rešavanju problema zaposlenih i prava radnika, jer ćemo tako obezbediti potpisivanje novih kolektivnih ugovora za delatnosti koje trenutno nisu pokrivene njima“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je kazala i da koliko god da se poboljša položaj zaposlenih, uvek će biti prostora za dalji napredak, a da će očekivanja radnika biti veća i da tako i treba da bude.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić naveo je da pravom poslodavcu odgovara da ima zadovoljne radnike, koji će davati bolje efekte, što se preliva na državu koja bolje funkcioniše.

„Neophodno je da dobro planiramo, da promenimo postojeće propise tamo gde mogu da se promene i da imamo, ne samo sprečavanje odlaska mladih u inostranstvo, već adekvatnu socijalnu strukturu za one koje ne mogu da odu“, rekao je Nenezić.

On je istakao da je potrebno putem socijalnog dijaloga doći do kvalitetih rešenja, da se donesu odluke koje će se poštovati i da u radnim grupama svih ministarstava budu socijalni partneri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.