Organska proizvodnja u Srbiji zabeležila rast

BEOGRAD – Organskom proizvodnjom u 2019. godini u Srbiji se bavilo skoro 6,3 hiljade proizvođača, biljna proizvodnja odvijala se na više od 21 hiljade hektara, a značajano je povećana pčelarska i živinarska organska proizvodnja, objavila je danas organizacija Serbia Organika. Površine pod organskom proizvodnjom uvećavaju se četvrtu godinu za redom, a u odnosu na 2018. bile su veće za oko dve hiljade hektara.

Biljna organska proizvodnja bila je na 0,61 procenat ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a tri četvrtine korišćenog zemljišta bilo je obradivo dok su ostalo livade i pašnjaci, navodi se u publikaciji „Organska proizvodnja u Srbiji“.

Ratarska organska proizvodnja bila je na 57 procenata površina, voćarska na 33,5 posto dok je najmanje zastupljena proizvodnja povrća na 1,15 procenata površina.

Ova organska proizvodnja pođenako je zastupljena u Vojvodini i regionu Južne i Istočne Srbije sa nepunih 40 procenata dok je 20,2 posto od organske biljne proizvodnje bilo u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Organska stočarska proizvodnja zabeležila je rast u tom periodu a najbrže su rasle pčelarska za 225 procenata gde broj pčelinjih društava sa tri hiljade dosegao gotovo 10.000, i živinarska za 165 procenata.

Od 6.261 proizvođača bilo je 534 nosilaca serfitikata za organsku proizvodnju i 5.727 kooperanata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.