U trendu

Osiguranje kod NKOSK- manja rata, velika korist za građane

BEOGRAD – Krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za klijenta su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, poručuje Udruženje banaka Srbije (UBS), upozoravajući da su određene interesne grupe pokrenule novu kampanju protiv banaka, odnosno protiv NKOSK.

Ta kampanja može da izazove ozbiljne posledice na ekonomiju i živote mnogih u Srbiji, navodi se u saopštenju UBS-a i ocenjuje da je materijalna korist tih interesnih grupa motiv koji se krije iza njihovih poziva građanima na podizanje masovnih tužbi protiv banaka.

„Osiguranje stambenih kredita uvela je država Srbija s razumljivom namerom da olakša dobijanje kredita građanima Srbije. Krediti osigurani kod NKOSK za klijenta su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja“, konstatuju iz UBS-a.

Ilustrujući korist koju građani ostvaruju osiguranjem stambenih kredita kod NKOSK, Udruženje navodi kao primer kredit u vrednosti 50.000 evra na 300 mesečnih rata, gde je razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita 20 evra mesečno.

U ukupnoj sumi, klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 evra manje nego da kredit nije osiguran. Za osiguranje kredita imaće trošak od 875 evra, dodaju iz UBS-a.

„Uprkos jasnoj činjenici da je osiguranje kod NKOSK donelo veliku korist samim klijentima, interesna grupa koja ima značajnu materijalnu korist od pokretanja sudskih postupaka protiv banaka, javno poziva na masovno podizanje tužbi. UBS je dužno da upozori da takvo ponašanje može da ima ozbiljne posledice na ekonomiju, ali i na život mnogih u Srbiji“, piše u saopštenju.

Osiguranje stambenih kredita, napominje se dalje, dovelo je do snižavanja cene kredita i time do mogućnosti za veliki broj građana Srbije da reše svoje stambeno pitanje. Ista mera pospešila je tržište nekretnina kao i aktivaciju građevinske industrije.

„Kampanjom koja se vodi protiv NKOSK i banaka ta situacija se može promeniti. Retroaktivnim menjanjem odavno ugovorenih i realizovanih poslovnih odnosa šalje se veoma loša poruka stranim i domaćim investitorima. Sigurnost u poslovanju je najvažnija za dosadašnja i buduća ulaganja, a navedena kampanja i tužbe ne idu tome u prilog“, ističu iz UBS-a.

Masovne tužbe na poziv određenih grupa već su zagušile pravosudni sistem Srbije, primećuje Udruženje i ocenjuje da „novi talas tužbi neće pogoditi samo banke, već i celokupan sudski sitem i sve građane i preduzeća koji imaju potrebu da pred sudom reše određeni problem“.

Banke će nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima, sa uverenjem da će odluke nadležnih organa biti donete u skladu sa zakonima Republike Srbije i odlukama odgovarajućih monetarnih vlasti, poručuju iz Udruženja banaka Srbije.

Osiguranje stambenih kredita kod NKOSK predstavlja zakonit postupak, uveden Zakonom o NKOSK iz 2004. godine i potvrđen odlukama Narodne banke Srbije, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.