Osiguravači SRB: Zeleni karton za vozila za ulazak u UK

BEOGRAD – Udruženje osiguravača Srbije (UOS) preporučuje vozačima da prilikom ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo, od 1. januara, imaju zeleni karton za motorno vozilo, zbog mogućih visokih troškova naplate graničnog osiguranja.

U Udruženju podsećaju da 1. januara 2021. godine, zbog izlaska Velike Britanije i Severne Irske iz Evropske unije, na snagu stupaju izmenjeni modeli funkcionisanja, koji se odnose na prekogranični saobraćaj u Sistemu zelene karte.

Iako ne koristi termin „zelena karta“, vlada Velike Britanije navodi da će od 1. januara vozači motornih vozila morati da poseduju „validni dokaz o osiguranju“ koji treba da sadrži ime osiguravajućeg društva, broj tablice vozila i period važenja osiguranja, navodi se u saopštenju UOS.

Stručna tela Sistema zelene karte konstatovala su da to implicira moguće kontrole na granicama Velike Britanije.

S obzirom na to da „drugi validni dokazi o osiguranju“ mogu biti samo polise osiguranja, a imajući u vidu da većina polisa nije napisana na engleskom jeziku, neke ni na latiničnom pismu, preporučeno je da svi vozači iz država Sistema zelene karte, čiji je član i Srbija, koji motornim vozilom ulaze u Veliku Britaniju imaju važeću zelenu kartu, kako bi izbegli moguće probleme, ističu iz Udruženja osiguravača Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.