U trendu

Osnivamo zajednicku digitalnu platformu turisticke ponude OB

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, posle sastanka sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije Mirelom Kumbaro Furdži, da će dve zemlje, zajedno sa Severnom Makedonijom, u okviru inicijative Otvoreni Balkan napraviti zajedničku digitalnu platformu turističke ponude ovih zemalja.

Ministarke turizma Srbije i Albanije najavile su i stvaranje zajedničkog regionalnog centra za rešavanje problema nedostatka radne snage u tom sektoru.

„Ovo je naš prvi operativni sastanak nakon potpisivanja memoranduma u saradnji u oblasti turizma u Ohridu, na kome smo dogovorili konkretne korake za narednu saradnju“, rekla je Matić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Matić je rekla da je sa koleginicom iz Albanije razgovarala o unapređenju saradnje i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, a posebno kada je reč o turističkoj ponudi za Kinu i druge azijske zemlje.

Matić je istakla da Er Srbija planira krajem godine da uspostavi direktne letove za Kinu i da bi zajednički nastup na tim tržištima značajno povećao broj dolazaka stranih turista.

Matić i Kumbaro Furdži su se saglasile da je naročito u sektoru turizma i trgovine, za postizanje uspeha ključno regionalno povezivanje.

Furdži je rekla da je ove godine u prvih pet meseci u Albaniji zabeleženo povećanje od 55 odsto dolazaka turista iz celog sveta, a u prva četiri meseca povećanje broja dolazaka turista iz Srbije za 20 odsto.

Ona je napomenula da tek predstoji špic sezone i izrazila očekivanje da će ti rezultati biti još bolji.

Ministarke Matić i Furdži učestvovale su i na konferenciji „Nove ideje za novo vreme“ u Palati Srbija, na kojoj su osim predstavnika država, turističkih organizacija dvaju zemalja učestvovali i predstavnici privatnog sektora iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Ova konferencija zapravo predstavlja korak bliže ciljevima Memoranduma o razumevanju o saradnji u turizmu na Zapadnom Balkanu, koji je potpisan na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu.

Učestvujući na konferenciji ministarka Matić je naglasila da
da je zajednički pristup promociji naših zemalja najpraktičniji i najefktivniji način da se boilje povežemo i ostvarimo naše ciljeve u novom vremenu.

Navela je da Srbija i Albanija imaju ogromne turističke potencijale koji se međusobno dopunjuju i poželjne su destinacije kako za posetioce iz Evrope, tako i iz udaljenih delova sveta.

“ Naše države teže istim ciljevima, bržem i celovitijem ekonomskom rastu, efikasnijim evropskim integracionim procesima i poboljšanju životnog standarda građana. Zato je vreme da udružimo naše vizije za budućnost i na prvom mestu da punudimo modernom turisti sveobuhvatno uskustvo i viđenje ovog dela Balkana“, rekla je Tatjana Matić.

Prema njenim recima turistički poslenici dve zemlje su danas u Beogradu zajedno da učine da čitav udruženi region bude vidljiviji i prepoznatljiv po nečem dobrom.

“ Nove ideje za novo vreme pretvara u delo naše planove i sada razvijamo i prudubljujemo ideje Otvorenog Balkana. Nastojimo da još više povežemo privredne subjekte koji su već povezani, definišemo zajedničku strategiju i kreiramo okruženje pogodno za promovisanje i ulaganje u turizam“, istakla je ministarka Matić.

Dodala je da obe zemlje u turizmu vide i priliku da se osnaže žene i druge ranjive kategorije stanovništa na tržištu rada, kao i lokalne zajednice uopšte.

Prema njenim rečima u narednom periodu će se, između ostalog, raditi na promovisanju saradnje između turističkih organizacija dve zemlje i zajedničkom učestvovanju.

Istakla je da će jedan od prvih zajedničkih koraka u konkretizaciju strategije saradnje dve zemlje biti održavanje Sajma hrane i vina u septembru u Beogradu

“ Ova manifestacija će biti jedinstvena ne samo zbog predstavljanja turističkih destinacija naše dve zemlje i regiona već i zbog promocije gastronomskog turizma“, rekla je Tatjana Matić.

Albanska ministarka turizma i životne sredine Mirela Kumbaro Furdži je ukazala da je Albanija sve zanimljivija turistička destinacija, što se odnosi i na turiste iz Srbije koji ranije nisu u velikom broju išli u ovu zemlju.

Prema njenim rečima, albanski turizam se osim na dobroj ponudu temelji i na izraženom gostoprimstvu i navela da je davnašnje pravilo da kuća u Albaniji pripada njenom vlasniku i gostima koji su u njoj.

“ Poslednjih godina turizam u našoj zemlji karakterišre produžetak sezone i nakon leta, proširenje turističke ponude kao i činjenica da su poljoprivrednici od svojih kuća napravili motele i hostele i tako turističku ponudu učinili raznovrsnijom“, istakla je Furdži.

Dodala je da se turizam u Albaniji proširio na agro, sportski, religijski i druge nove vidove turizma.

Ukazala je da turizam danas ne znači samo obići novo geografsko područje, nego ga i psihološki upoznati i osetiti mesto gde se boravi.

Govoreći o mogućnostima zejedničkog delovanja Srbije i Albanije, rekla je da shodno ohridskim dogovorima dve zemlje treba da promovišu jedna drugu, jer kako je rekla mi nismo konkurentni nego smo komplementarni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.