U trendu

Osnovan Agrobiznis inkubator u Sremskoj Mitrovici

NOVI SAD – Prvi agrobiznis inkubator namenjen malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom i prerađivačkom delatnošću biće otvoren u Sremskoj Mitrovici.
Danas je u Pokrajinskoj vladi potpisan ugovor o osnivanju Agrobiznis inkubatora Sremska Mitrovica, čiji su osnivači Razvojna agencija Vojvodine, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremske Mitrovice, Poljoprivredna stručna služba „Sremska Mitrovica“ i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.
Agrobiznis inkubator inicirao je Savet za koordnicaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Vojvodine i na čijem je čelu potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, koji je kazao da je cilj razvoj malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, podsticanje prerade poljoprivrednih proizvoda i efikasniji nastup na tržištu, te naveo da je upravo Sremska Mitrovica po više kriterijuma prepoznata kao povoljna lokacija za pokretanje agrobiznis inkubatora.
„U okruženju se nalazi Nacionalni park Fruška gora, pri čemu na njenim padinama, van okvira nacionalnog parka, postoje znatni kapaciteti za voćarsku proizvodnju, vinogradarstvo i agroturizam. Neposredna okolina Sremske Mitrovice karakteriše se značajnim poljoprivrednim resursima i razvijenom primarnom i sekundarnom poljoprivrednom proizvodnjom, koja predstavlja odličnu bazu za razvoj tercijarnih delatnosti u agrobiznisu“, kazao je Ćurčić.
On je naglasio da Agrobiznis inkubator treba da promoviše preduzetništvo, udruživanje i razvoj u sektoru poljoprivrede, primarne prerade poljoprivrednih proizvoda i agroturizma, kao i da postane referentni centar za razvoj agrobiznisa u Sremu i Vojvodini
„Sremska Mitrovica ima osnovanu Agenciju za ruralni razvoj, kao i aktivnu Poljoprivrednu stručnu službu, koje će pružati neophodnu savetodavnu i kadrovsku podršku radu inkubatora“ naveo je Ćurčić.
Direktorka Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice Dušica Pavlović zahvalila je Pokrajinskoj vladi na inicijativi, naporima i finansijskoj podršci pri osnivanju Agrobiznis inkubatora.
„Drago nam je što je baš Sremska Mitrovica pokrenula prvi agrobiznis inkubator poljoprivrednog tipa. Mitrovica je bogat poljoprivredni kraj i od izuzetnog nam je značaja da preko jedne ovakve institucije našim poljoprivrednicima, koji se bave prerađivačkom delatnošću, omogućimo da na jednom mestu pronađu odgovore na sva pitanja“, kazala je Pavlović.

Ona je navela i da će Agencija pomoći građanima od početka, registracije, preko marketinga i brendiranja proizvoda, do nastupa na tržištu, sa zajedničkim ciljem da ostvare što bolje rezultate.

Takođe, naglasila je da je za formiranje jedne ovakve institucije značajna podrška sva tri nivoa vlasti.
Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu je izradio studiju opravdanosti za pokretanje Agrobiznis inubatora, navodi se u saopštenju.
Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica naveo je da je osnivanje Agrobiznis inkubatora u Sremskoj Mitrovici jedan od prvih koraka ka novom konceptu podrške poljoprivrednim proizvođačima.
On je pozvao poljoprivredne proizvođače da ovu mogućnost iskoriste tako što će, uz podršku Agrobiznis inkubatora, činiti dalje poduhvate u pravcu povećanja stepena prerade proizvoda i daljeg usavršavanja u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
„Za nas je ovaj projekat važan između ostalog i zbog činjenice što je reč o prvom agrobiznis inkubatoru na teritoriji Vojvodine. Nadamo se da će to biti model koji će se ubuduće primenjivati u Vojvodini i Srbiji“, naveo je dekan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar