Osnovana Asocijacija proizvođača privatne robne marke u SRB

BEOGRAD – U Beogradu je osnovana danas Asocijacija proizvođača privatne robne marke Srbije (Serbia Private Label Ašociation), koja okuplja domaće proizvođače prehrambenih proizvoda, predstavnike maloprodajnih lanaca, distributera i Privredne komore Srbije.

Cilj Asocijacije je da promoviše i podrži razvoj privatne marke u Srbiji, edukuje i animira veće uključivanje proizvođača u ovaj segment i promoviše Srbiju na međunarodnom planu kao pogodnu destinaciju za proizvodnju privatnih robnih marki, saopšteno je iz te asocijacije.

Događaj je bio prilika da se kroz panel diskusiju razgovara o potencijalima, značaju i perspektivama razvoja privatne robne marke u Srbiji, kao i o razlozima za veće uključivanje domaćih malih i srednjih preduzeća.

„Razvoj brendiranog proizvoda je suviše skup za većinu proizvođača. Uključivanjem privatne robne marke u naš portfolio stvorili smo mogućnost za plasman proizvoda, pri tome, ne brinući o transportu, brendiranju i marketingu, što dosta snižava troškove proizvodnje”, rekla je Marija Milošević, menadžerka za izvoz i privatnu robnu marku kompanije Yumis.

Žarko Malinović, sekretar za trgovinu u Privrednoj komori Srbije, naveo da privatna robna marka potrošačima pruža potvrdu kvaliteta i bezbednosti proizvoda i ocenio da „trgovci kroz privatnu robnu marku mogu brže da primene inovacije i odgovore na potrebe potrošača u odnosu na brendove A-kategorije“.

Milivoje Jovanović, predstavnik udruženja za razvoj preduzetništva ENECA, ukazao je na to da je s dolaskom stranih trgovinskih lanaca u Srbiju, primetan trend porasta kupovine privatnih robnih marki, jer potrošači žele inovativnije proizvode i širi asortiman koji su im na raspolaganju.

„Zbog toga smo i osnovali ovu asocijaciju kao platformu koja povezuje sve aktere ovog segmenta, pružajući time mogućnost za povezivanje domaćih proizvođača i trgovinskih lanaca, te povećanje prodaje i izvoza domaćih proizvoda“, rekao je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.