U trendu

Osnovana grupacija muzičkih autora u okviru PKS

BEOGRAD – Muzički izvođači i muzički autori (MIMA) nova je grupacija u okviru Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije (PKS), na čije čelo je danas izabrana muzički umetnik Ana Stanić.

U saopštenju PKS navodi se da je Stanić izjavila da muzičari po prvi put imaju svoje predstavnike u PKS i da će oni raditi na rešavanju problema poslovanja u „sivoj zoni“, kako bi cela muzička industrija imala korist.

Stanić će obavljati funkciju predsednika grupacije dok će njen zamenik biti muzički umetnik Željko Vasić.

Kako je navedeno u saopštenju, jedna od ključnih tema u narednom periodu biće promocija i zaštita domaće muzike i autorskih prava.

Sekretarka Udruženja za kreativnu industriju PKS Vida Samardžić kaže da će kroz Komoru izvođači i autori zajedno raditi na inicijativama pred nadležnim institucijama, ali i sa ostalim članovima komorskih udruženja u cilju unapređenja cele muzičke industrije u Srbiji.

„Verujemo da ćemo uspeti kroz komorski sistem da dostignemo željene ciljeve, poput zaštite domaćeg muzičkog stvaralaštva kroz kulturne i privredne institucije“, izjavila je Samardžić.

Grupaciju su inicirala i formirala reprezentativna Udruženja muzičkih izvođača i autora: Udruženje muzičara džez, rok i zabavne muzike Srbije, Udruženje komprozitora Srbije, i Savez estradnih muzičkih umetnika Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.