U trendu

Oštar pad prometa i BELEX indeksa poslednjeg trgovačkog dana u nedelji

BEOGRAD – Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oštar pad prometa i BELEX indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je samo 1,3 miliona dinara (nepunih 11,5 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je pao za pola procenta na 811,54 poena, pri čemu je u odnosu na prošli petak u minusu od 0,3 posto, dok je BELEXlajn oslabio za trećinu procenta na dnevnom nivou, na 1.766,33 poena, a na nedeljnom je izgubio nešto manje od 0,2 odsto vrednosti.

Gotovo sve akcije kojima se trgovalo zaključene su na negativnoj teritoriji i nijedna nije ostvarila sedmocifren promet.

Naftna industrija Srbije je istrgovana za 0,5 miliona dinara po ceni od 665 dinara, za preko 0,7 posto nižoj nego u četvrtak.

Akcije Energoprojekt holdinga su potonule za 0,3 odsto na 360 dinara, uz realizaciju od 0,3 miliona dinara, a najveći pad je registrovao gornjomilanovački Metalac, od čak 2,4 procenta na 1.561 dinar, uz zanemarljiv promet.

Na listi gubitnika je bilo i „Dunav osiguranje“ čija je vrednost smanjena za skoro 0,3 posto na 1.100 dinara po akciji, uz neveliko trgovanje.

Preduzeće Utva silosi iz Kovina isprometovano je na MTP tržištu za 0,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 4.000 dinara po akciji.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 2,75 posto, u kupovini 5,49 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Na Berzi nije trgovano državnim obveznicama Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar