Otkriveno koja je najsiromašnija država u Evropi

Analitička kompanija „Grovt from nouledž“ (GfK) sastavila je rejting evropskih zemalja prema kupovnoj moći stanovništva.

Na listi od 42 zemlje, Ukrajina se našla na poslednjem mestu, navodi se na sajtu ove organizacije.

Prema podacima analitičke kompanije, prvo mesto je zauzeo Lihtenštajn sa kupovnom moći po glavi stanovnika od 67.550 evra, što je za 4,5 puta više od proseka u Evropi (14.739 evra).

Na drugom i trećem mestu se nalaze Švajcarska (40.000 evra) i Luksemburg (35.000 evra).

Autori istraživanja nisu izračunali kupovnu moć stanovnika Rusije.

„Šesnaest zemalja koje su razmatrane prilikom istraživanja, imaju kupovnu moć po glavi stanovnika iznad proseka, dok je 26 zemalja sa pokazateljem ispod proseka za evropske zemlje“, navodi se u istraživanju.

Na poslednja tri mesta nalaze se Moldavija, Kosovo i Ukrajina. Prema podacima kompanije, kupovna moć Ukrajinaca iznosi 1.830 evra godišnje po glavi stanovnika.

Iz kompanije su objasnili da se pod kupovnom moći smatra prihod nakon poreskog odbitka i dobrotvornih priloga.

U tu sumu se uračunavaju sva novčana sredstva koja se dobijaju od države, a koja stanovnici troše na hranu, stanovanje, zabavu, usluge, kupovinu i odmor.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. KRISTINA

    A sto ne objavise,gde se mi nalazimo sinje kukavice,iz ponosne serbije.Po mojoj racunici,kod nas je godisnji prosek primanja od zarada i penzija,negde oko 3.5OO Eura. Da je srece (kao sto nije) ta suma bi trebalo mesecno da se prima kao zarada.!

    1. bambi

      Da li ste Kristina mandarina, odbili od tih 3500 Eura sve dadzine koje se trabaju dati drzavi! Po mojoj racunici, negde manje od 1000 evra imamo na raspolaganju na godisnjem nivou! Mislim da to svako bez problema moze da izracuna. S tim u vezi kupovna moc danas u Srbiji je deset puta manja nego za vreme Tita. Eto koliko smo napredovali za ovih pola veka. Strasno da strasnije ne moze biti. Na ovoj listi bi smo bili za dva koplja nize od pomenutih najogrih drzava. A kada citate ove medije, izjave politicara, marketing, imate utisak da ste u raju. Niko ni ne primecuje da sve ovo sto se pravi u Srbiji prave drugi za druge. Mi kao da vise ni ne postojimo. Ne mogu se oteti utisku da smo vec postali izbeglice u sopstvenoj zemlji. Cekam samo jednog dana na ulici da me sretne neki kinezcic i da mi kaze Alo, ima a radis kako ti ja kazem. Zalosno. Za pocetak nestanja Srbije kao suverene zemlje krece od 1966. godine nakon Cetvrtog Brionskog plenuma na kome je smenjen Aleksandar Rankovic i zamenik Svetislav Stefanovic Ceca. Evo proslo je pola veka i mozda nam je ostalo jos toliko do kraja. Tuzno. Ovo nije jos jedan tekst koji ima za cilj teranja inata, ismejavanja, podsmevanja. Dok ovo pisem, suza mi suzu stize. Zao me je, ako mozete da mi verujete. Osecam se tuzno. Prodju mi sve te misli vezane za jednu zemlju. Gde smo pogresili? Kome smo nazao ucinili. BILA JEDNOM JEDNA ZEMLJA NA BRDOVITOM BALKANU…

Napišite komentar