U trendu

OTP Grupa nastavlja da se širi, postaje vlasnik Alpha Banke

BUDIMPEŠTA – OTP Grupa je najavila okončanje postupka akvizicije Alpha Banka Albanija čime će nastaviti jačanje svoje pozicije na tom tržištu.

OTP Grupa navodi da je takođe vlasnik OTP Banke Albanija te će te dve banke biti integrisane.

„Očekuje se da tržišni udeo prema ukupnoj aktivi OTP Grupe u Albaniji dostigne 11 odsto i da će se portfolio kredita povećati za jedan i po put, čime bi banka u Albaniji mogla da postane treća najveća banka sa udelom od 16,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Zamenik generalnog direktora OTP Banke u Mađarskoj Laszlo Wolf ocenio je da se ulazak na tržište Albanije pokazao kao ispravna odluka.

„Ovom transakcijom potvrđujemo ne samo našu dugoročnu i ozbiljnu posvećenost bankarskom tržištu Albanije već i da OTP Grupa stoji na čvrstim temeljima, da je dobro kapitalizovana, da ima izvanrednu likvidnost i da je njeno rukovodstvo posvećeno jačanju prisustva u regionu“, rekao je on.

Pravno spajanje banaka očekuje se krajem 2022. godine, a proces integracije trajaće do 2023. godine.

OTP banka je transakcije otpočela 2014. godine i tada je najavila kupovinu 12 finansijskih institucija i bankarskih portfolija u devet zemalja, uključujući i sadašnju akviziciju Alpha Bank Albanija.

„Sve ove banke, osim slovenačke Nove KBM čiji je postupak kupovine još u toku, uspešno su integrisane u bankarsku grupu“, navodi OTP.

Ističu da su tako postali najaktivniji konsolidator na bankarskom tržištu Centralne i Istočne Evrope, te unapredili tržišnu poziciju u Bugarskoj, Srbiji i u Crnoj Gori i povećali udeo u profitu nemađarskih članova Grupe.

OTP Grupa je jedna od najstabilnijih finansijskih grupa u regionu Centralne i istočne Evrope gde pruža univerzalne finansijske usluge u 11 zemalja za skoro 16 miliona klijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.