U trendu

OTP Grupa udvostručila dobit u prvom polugodištu 2021.

BEOGRAD – OTP Grupa zabeležila je u prvom polugodištu 2021. godine konsolidovanu prilagođenu dobit u iznosu od 246,3 milijarde forinti (oko 702 miliona evra), više nego dvostruko veću u odnosu na isti period prošle godine.

Računovodstvena dobit u prvom polugodištu, kako za Tanjug preciziraju u OTP-u, dostigla je 215,1 milijardu forinti (oko 614 miliona evra).

OperativnI prihod OTP Grupe za prvih šest meseci ove godine iznosi 307,5 milijardi forinti (876,8 miliona evra). Ukupni prihod povećan je za devet odsto, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za pet odsto, a neto prihod od provizija i naknada za 12 posto.

Iz banke ističu da potencijalni četvrti talas pandemije opravdava oprez, iako se prema sadašnjim prognozama, kako navode, očekuje da će makroekonomski uticaj biti znatno manji.

Kada je reč o prognozama, očekuju da će u celoj godini ostvariti rast obima kredita od preko 10 posto, pod uslovom da se zadrže povoljni trendovi iz prvog polugodišta, tokom kojeg je zabeleženo povećanje obima kredita od 6,0 procenata.

Tokom prvih šest meseci, kod članica Grupe najbrži rast kredita zabeležen je u ukrajinskom, mađarskom i rumunskom poslovanju.

U saopštenju se navodi da je prilagođeni povrat na kapital u posmatranom periodu povećan na 19,1 odsto, otprilike dvostruko više nego u prvom polugodištu 2020. Ukoliko se nastave pozitivni trendovi u pogledu rizika, prilagođeni povrat na kapital za 2021. mogao bi da iznosi između 18 i 20 odsto.

Doprinos stranih podružnica koje posluju u sastavu OTP Grupe je, kako dodaju, povećan za šest procentnih poena na godišnjem nivou na 51 posto.

Drugo tromesečje 2021, OTP Grupa je zaključila sa konsolidovanom dobiti nakon oporezivanja od 121,8 milijardi forinti (oko 348 miliona evra), nadmašivši očekivanja analitičara. To je za 31 odsto više nego u prvom kvartalu ove godine i za 55 posto više nego godinu dana ranije.

Prilagođena dobit nakon oporezivanja iznosila je u drugom kvartalu 129 milijardi forinti. Prilagođeni povrat na kapital u drugom tromesečju iznosio je 19,6 odsto u odnosu na 14,1 odsto pre godinu dana.

Kao i u prvom tromesečju 2021. godine, zbog nižih troškova rizika, sve podružnice ostvarile su dobit u drugom tromesečju, a najznačajnije kvartalno poboljšanje ostvareno je u bugarskom, hrvatskom, slovenačkom i rumunskom poslovanju, kao i u Merkantil Grupi.

Doprinos stranih podružnica u drugom tromesečju iznosio je 53 odsto što pokazuje korektno godišnje i kvartalno povećanje.

Operativni prihod u posmatranom periodu dosegao je gotovo 161 milijardu forinti.

Ukupni prihod dinamično je rastao, za pet odsto kvartalno, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za četiri odsto na osnovu stabilne neto kamatne marže i povećanja volumena kredita.

U drugom tromesečju racio troškova i prihoda pao je ispod 50 odsto.

Na kraju juna 2021. godine, bruto rezerve za operativnu likvidnost Grupe iznosile su 8,6 milijardi evra ekvivalenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.