U trendu

Otvoren Sajam svinjarstva u Žarkovcu

NOVI SAD – Na Sajmu svinjarstva u Žarkovcu u opštini Ruma, a koji je danas otvoren, predstavili su se izlagači najprestižnijih farmi svinja u Srbiji, savremene svinjarske opreme i stočne hrane.

Inače, sajam protiče bez svinja zbog afričke kuge koja se pojavila u Srpskom Itebeju, u Banatu, a otvarajući ovu manifestaciju pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević pohvalio je organizatore, Udruženje proizvođača svinja „Sremac“, jer su i u takvim uslovima održali priredbu u nameri da se pošalje poruka o biosigurnosnim merama.

Oni su pozvali proizvođače svinja da se pridržavaju tih mera u cilju prevencije zarazne bolesti, a poziv je posebno upućen malim i srednjim farmerima.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava održavanje ovakvih i sličnih manifestacija, koje zapravo za cilj imaju da na jednom mestu prezentuju najnovija dostignuća tehnologije i saznanja. To znači na jednom mestu spoj struke, nauke i samih proizvođača“, kazao je Radojević i dodao da je dobro što izložbeni deo prate i svi oni koji su naslonjeni na svinjarsku proizvodnju kada je reč o repromaterijalima.

Naveo je da Sekretarijat izdvaja značajna sredstva kako bi imali bolje proizvodne i ekonomske rezultate u svinjarskoj proizvodnji, pre svega kada je reč o opremanju stočarskih farmi.

Za tri godine, od kako je formirana aktuelna Pokrajinska vlada, preko 300 miliona dinara uloženo je u opremanje stočarskih farmi širom Vojvodine, potpisano je preko 200 ugovora sa farmerima, a na konkursnoj liniji namenjenoj za preradu mesa izdvojeno je oko 70 miliona dinara i potpisano je oko 30 ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na ova sredstva, naveo je Radojević.

On je podsetio da je u međuvremenu donet Pravilnik Ministarstva poljoprivrede, koji je omogućio svim malim prerađivačima takozvanu prodaju sa kućnog praga i da tako izađu na tržište, te nađu krajnji put za svoje proizvode.

Istovremeno, kako je naveo, resorni sekretarijat kroz linije odgajivačkog programa izdvaja značajna sredstva i za genetski program, kojem je namenjeno preko 150 miliona dinara za tri godine.

On je Žarkovčanima poželeo da njigov sajam preraste u tradiocionalnu priredbu, koju će, poručio je, Sekretarijat podržati i u narednom periodu.

Predsednik Udruženja „Sremac“ Miloš Beuković je rekao da se proizvođači moraju prilagoditi novom načinu uzgoja svinja, što podrazumeva držanje životinja u zatvorenom prostoru, uz strogu kontrolu ulaska ljudi i voditi strogo računa o načinu njihove ishrane, koja mora biti strogo kontrolisana.

Sajam je bio i prilika da proizvođači čuju stručne predavače iz oblasti svinjarstva, te saznaju novine u vezi sa tovom i bezbednim držanjem životinja, kao i o merama podsticaja koje je država namenila upravo za razvoj i unapređivanje svinjarstva na farmama u našoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.