U trendu

Otvoren Sajam za studentske stručne prakse u javnoj upravi

BEOGRAD – Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/2023 otvoren je danas na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Narodne skupštine Srbije.

Na sajmu je 56 organa javne uprave ponudilo praksu za gotovo 800 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji.

„Javnoj upravi su potrebni obrazovani mladi profesionalci, koji sa sobom nose nove ideje, energiju, entuzijazam i kreativnost i koji, u sinergiji sa svima nama koji smo posvećeni radu u upravi, mogu da doprinesu još većim i bržim reformskim procesima i rezultatima vidljivim u različitim segmentima našeg društva i države uopšte“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, koji je svečano otvorio sajam.

Prošlogodišnji sajam je, naglašava Martinović, prepoznat i od strane relevantnih institucija izvan Srbije kao inkluzivna i inovativna inicijativa u osnaživanju i zapošljavanju mladih, koju je moguće primeniti i u upravama drugih zemalja, navodi se u saopštenju ministarstva.

U prilog tome, navode, govori specijalna nagrada Regionalne škole za javnu upravu ReSPA i OECD/SIGMA, koja je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave uručena u septembru ove godine.

Martinović je rekao da veruje da će odgovorna politika vlade prema mladim ljudima i napori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i drugih organa koji učestvuju u ovom poslu, stvoriti pretpostavke za izgradnju kompetentne i stabilne kadrovske strukture u javnoj upravi.

„To je naš imperativ ako znamo da su administrativni kapaciteti jedan od važnih kriterijuma za ocenu spremnosti naše države da postane članica Evropske unije“, zaključio je Martinović.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva istakla je da je potrebno nastaviti sa ulaganjem u kvalitet i kapacitete javne uprave, kako bi ona bila dovoljno agilna da se prilagođava i po meri budućnosti.

Sposobnost odražavanja današnjih i predviđanja potreba sutrašnjice, dodaje, moraju da postanu stalne odlike javnog sektora, a ideje i veštine mladih, kako je navela, mogu biti pozitivna snaga za rešavanje brojnih izazova koji su pred nama.

„Ovoga puta oko 800 vas će imati priliku da sprovede stručnu praksu u javnoj upravi i tako otvori nove karijerne mogućnosti, ne samo u državnoj upravi Srbije, već se nadam i u javnoj upravi EU, nakon pristupanja Srbije“, navela je Halačeva.

Nakon svečanog otvaranja, potpisan je Program saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2022/2023. godinu sa predstavnicima pet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru.

Drugi po redu Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku EU projekta „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.