U trendu

Otvoren Sajam ženskog inovacionog preduzetništva

BEOGRAD – Sajam ženskog inovacinog preduzetništva otvoren je danas u Tržnom centru „Galerija“ u Beogradu, a na njemu će žene iz čitave Srbije predstaviti svoje inovativne biznis ideje i pokušati da privuku nove klijente.

Ovogodišnji Sajam otvorio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i istakao da se na svakom štandu vidi inovativni pristup orijentisan na klijenta, od ideje, preko dizajna do gotovog proizvoda i usluge.

„Ono što povezuje ove žene jeste novi pristup u biznisu, one su u jedno standardno poslovanje uvele inovacije i koriste nove tehnologije“, rekao je Popović na otvaranju Sajma.

Istakao je da je problem sa kojim se suočava Srbija, ali i većina evropskih zemlja, taj što se na inovaciono preduzetništvo uglavnom odlučuju muškarci, i do 95 odsto, a ređe žene.

„Mi smo zajedno sa Evropskom institutom za inovacije i tehnologije pre četiri godine, glavnim institutom EU za promociju inovacija i novih tehnologija, započeli zajednički program kako da što više motivišemo žene da se bave inovacionim preduzetništvom“, naveo je Popović.

Kaže da je i ovaj Sajam samo jedan deo tog motivisanja žena da se odluče na inovaciono preduzetništvo, te zhvalio centru „Spektar“ na organizaciji Sajma i što već treću godinu na taj način okuplja i motiviše žene da krenu sa svojim inovacionim biznisom.

Popović je ukazao da su uslovi nikad bolji za pokretanje biznisa u Srbiji, jer je država u poslednje četiri godine uložila više od 100 miliona evra u razvoj inovacija, kroz otvaranje naučno-tehnoloških parkova i startap centara, gde svako ko želi može da dobije besplatnu pomoć i podršku da od ideje napravi biznis.

Na otvaranju Sajma, svoje iskustvo sa ženama podelila je predsednik Upravnog odbora, osnivač i direktor Belmedika Jasmina Knežević koja je kazala da je svoj biznis pre više od 25 godina započela sa suprugom iz stana i da je zahvaljujući „žnatiželji“ došla do toga da vodi uspešan lanac bolnice.

„Sem hrabrosti i vizije za taj uspeh od velikog značaja je bila znatiželja, po meni je to ono što danas zovu inovacijom. Znatiželja pokreće stvari. Ja sam oduvek znala da naučim nešto novo, vidim, putujem, širim svoja znanja i nisam se plašila uspešnijih od mene, već sam želela da budem u njihovom društvu i takve sam birala da rade sa mnom“, prenela je Knežević svoje biznis iskustvo ženama.

Pozvala je žene da budu hrabre u nameri kada pokreću biznis, i istakla da su žene, za razliku od muškaraca koji uglavnom rade po pravilima, žene mnogo snalažljivije, da se lakše prilagođavaju i brže uče.

Svoje biznis iskustvo podelila je i direktorka Hepi Kidsa Tatjana Rackov Sinadinović koja je, kako kaže, od obične mame postala biznismenka koja danas vodi školu koja zapošljava više od 100 ljudi i u kojoj svoju decu svakog dana ostavlja više od 800 roditelja.

Osnivač onlajn platforme „Štreber“ Stefanija Lukić takođe je podelila svoje biznis iskustvo učesnicama sajma i kazala da njena ideja nije počela kao preduzetnička priča, već kao želja da znanja koja imaju podele mladima.

Tako je, kako kaže, 2016. godine nastala edukativna internet platforma štreber.com preko koje danas uči 50 odsto dece od petog do osmog razreda.

„Započeti posao je mnogo teško, bilo da ste žena ili muškarac, zato što morate da se suočite sa tim da plata možda neće doći i da treba da preživite i sledeći mesec. To je nešto čega se svi plaše. Međutim, mislim da ne treba da nas bude strah od toga, već da verujemo da možemo da ostvarimo snove koje sanjamo“, rekla je Lukić.

Na Sajmu su danas žene iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Užica, Niša, Valjeva i drugih mesta predstavile svoje inovativne proizvode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.