U trendu

Otvoren Vojvođanski salon, cilj zapošljavanje žena

NOVI SAD – Vojvođanski salon u zgradi Banovine danas su svečano otvorili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Otvaranje Vojvođanskog salona deo je inicijative koja ima za čilj zapošljavanje najmanje hiljadu žena iz ruralnih naselja i najugroženijih u ekonomskom smislu.

Cilj je očuvanje kulturnog nasleđa i promocija stvaralaštva žena i mladih u Vojvodini, a postavka je pripremljena po konceptu koji kroz tradicionalne tehnike i floralne motive predstavlja etnološko nasleđe Vojvodine.

„Na 80. godišnjicu od kada je izgrađena zgrada Pokrajinske vlade, otvorili smo ovaj salon kao deo jedne velike uspešne zajedničke inicijative koju su pomogle i lokalne samouprave. Ovo je incijativa podsticanja i promocije vrednosti koje naše žene stvaraju, kako bi se sačuvalo i predstavilo naše nasleđe“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je naglasio da je ova inicijativavažna za očuvanje naših sela i ruralnih sredina.

„Otkupljivanjem ovih proizvoda mi pomažemo razvoj seoskih sredina i očuvanje našeg nasleđa“, kaže Mirović.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozdravila je to što se i Pokrajinska vlada priključila inicijativi, čiji je cilj zapošljavanje najmanje hiljadu žena sa sela, koje su i najugroženije u ekonomskom smislu.

„Kroz ovu inicijativu do sada smo uposlili više od 600 žena. Na ovaj način ne samo da čuvamo naše vrednosti i nasleđe, koje ponosno pokazujemo svetu, već pomažemo ženama da se zaposle i ekonomski osnaže. I zato pozivam sve institucije da se pridruže akciji”, rekla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović ocenila je da Vojvođanski salon šalje važnu poruku o očuvanju kulturnog nasleđa koji je deo našeg identiteta, multikulturalnosti i tolerancije.

Otvaranju Vojvođanskog salona prisustvovali su i predstavnice zanatskih udruženja koje su izradile eksponate, direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.