U trendu

Otvorena fabrika nemačkog 'Kontinentala' u Novom Sadu

U Novom Sadu je danas otvorena fabrika nemačke kompanije „Kontinental automotiv Srbija“ u kojoj će se proizvoditi napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilima.

Kako je rečeno na otvaranju, vrednost investicije je 140 miliona evra, a u fabrici će biti zaposleno više od 500 ljudi.

Predstavnici „Kontinentala“ su kazali da će „značajno rasti“ potražnja za proizvodima za autoindustriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu.

Ta nova fabrika je deo poslovne jedinice „Kontinentala“ „Human Machine Interface“ (HMI).

„Kontinental“ tri godine u Novom Sadu ima Centar za istraživanje i razvoj i ta firma je do danas zaposlila više od 600 IT inženjera.

Otvaranju su, izmedju ostalih, prisustvovali predsednika Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka privrede Andjelka Atanasković.

Nemački „Kontinental“, osnovan 1871. godine, posluje u 59 zemalja sveta i zapošljava više od 240.000 ljudi. Proizvodi sisteme za kočenje, elektroniku, opremu za bezbednost, delove pogonskog sistema i šasije, tahografe, gume i druge delove za automobilsku i transportnu industriju.

Vučić: Dualno obrazovanje privlači nemačke investicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će oktobra na fakultetima u Novom Sadu biti uvedeno dualno obrazovanje jer to, kako je ocenio, privlači nemačke investicije.

On je na otvaranju fabrike nemačke kompanije „Kontinental“ najavio da će u aprilu u Novom Sadu biti otvoren Institut za veštačku inteligenciju što po njegovim rečima, pokazuje koliko je Srbija pripremljena za inovativne tehnologije.

„Danas je veliki dan za nas, razvojni istraživački centar ‘Kontinentala’ u Srbiji je treći po broju ljudi iz centara te kompanije u Nemačkoj i Rumuniji, a ispred onih u Austriji i Francuskoj. Verujem da će samo u početku tu raditi 500 ljudi, a kasnije i mnogo više“, kazao je predsednik.

„Prethodnih 35 godina nije bilo nove fabrike u Novom Sadu a sada ih ima nekoliko“, rekao je Vučić.

Ocenio je da bez Nemačke, Srbija ne bi mogla biti uspešna u ekonomiji i zahvalio kancelarki Angeli Merkel za pomoć u privlačenju nemačkih investitora u Srbiju, kao i za doprinos „rešavanju regionalnih problema“.

„Ona (Merkel) je samo činila dobro i uvek pomagala, čak i u najtežim trenucima. Nikad nećemo zaboraviti koliko nam je pomogla u rešavanju regionalnih problema i otvorila put iskrenom prijateljstvu Nemačke i Srbije“, kazao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.