U trendu

Otvorena prva tkačka kolonija u Novom Pazaru

NOVI PAZAR – Sjeničko – pešterski ćilim izrađivaće se ubuduće i u Novom Pazaru gde je danas otvorena prva tkačka kolonija sa ciljem pune afirmacije najznačajnijeg segmenta tekstilnog stvaralaštva tog regiona i očuvanja tehnike izrade.

Sjeničko-pešterski ćilim se vekovima izrađuje na prostoru jugozapadne Srbije u opštinama Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Novi Pazar, a na inicijativu opštine Sjenica i udruženja Sandžački ćilim, u decembru 2018. godine, upisan je na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, na kojoj se nalaze i pirotski i staparski ćilim.

Etno mreža je zajedno sa gradom Novim Pazarom, NALED-om, ambasadom SAD i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, okupila vrsne tkalje iz cele Srbije kako bi pomogla očuvanje nematerijalnog nasleđa jugozapadne Srbije i ekonomsko osnaživanje žena iz tih krajeva.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović istakla je na otvaranju kolonije da im je cilj da se komadi s motivima sa ćilima plasiraju kroz protokol gradonačelnika i turističku privredu grada.

Tkačku koloniju posetili su ambasadori Belgije i Finske sa suprugama, kao i ambasador Malezije i predstavnica Međunarodnog kluba stranaca u Beogradu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je koliko se talenat žena u tim krajevima poštuje navodeći da su žene tamo u prvom planu.

„Zbog posla kojim se bave i kvaliteta njihovih radova, izuzetno sam zadovoljan što smo pokrenuli koloniju“, rekao je Biševac i zahvalio je svim ambasadorima koji su došli da ih podrže i da zajedničkim snagama promovišu potencijal Novog Pazara, ali i da zajedno stvore uslove da žene ostvare značajne prihode od svog rada.

Ambasador Belgije Kun Adam, u svojstvu diplomatskog pokrovitelja Etno mreže, istakao je značaj inicijativa za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, koje uz etničku raznolikost može da bude temelj za promenu imidža grada i konkretan izvor prihoda od turizma, naročito za žene koje teže dolaze do zaposlenja.

Osim lokalnih tkalja, u Novom Pazaru okupile su se učesnice i prethodnih kolonija Etno mreže.

Čuvari tradicije iz Inđije, Loznice, Bora, Pančeva, Sremske Mitrovice i Sokobanje pokazale su svoje umeće kroz tkanje motiva kornjače i ćenara sa ovdašnjih ćilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.