U trendu

Otvoreni Mlinarsko pekarski dani na Novosadskom sajmu

NOVI SAD – Sajam proizvoda i usluga namenjenih pekarima, mlinarima, konditorima, poslastičarima, skladištarima „24. mlinarsko-pekarski dani“ i „Mlinpek Expo“, počeo je danas na Novosadskom sajmu i trajaće do 23. novembra.

Ovogodišnja manifestacija okupila je preko 40 stranih i domaćih izlagača iz osam zemalja, Turske, Italije, Poljske, Mađarske, Slovenije, Nemačke, Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije.

Ideja je da međusobno razmene mišljenja i iskustva, ali i dobiju odgovore na najaktuelnija pitanja iz oblasti industrije prerade žita i brašna.

Savetnik ministra za evropske integracije, Danilo Golubović, koji je zadužen za tri poglavlja iz oblasti poljoprirvede rekao je na otvaranju sajma da je Srbija učinila mnogo u procesu pregovora sa Evropskom unijom, te da se pregovarački tima, na čelu sa minisatrkom Jadrankom Joksimović, trudi da otvaraju vrata gde se dobija bespovratna pomoć, a ne zajmovi.

„Koliko ovaj proces završimo brže i uspešnije, to će nam tržište od 500 miliona stanovnika biti otvorenije i bićemo na njemu konkurentniji. Poljoprivredna prehrambena industrija u Srbiji je već u značajnoj meri dostigla kvalitet, konkurentnost i standarde u proizvodnji, koji će vam doprineti da, kada Srbija bude član Evropske unije, ravnopravno nastupate na EU tržištu“, rekao je Golubović.

On kaže da će se Pregovarački tim Srbije truditi da ovaj posao uradi pameteno, jer nas kasnije očekuje pristuo kohezionoj politici EU i strukturalnim fondovima.

„U strukturalnim fondovima su daleko veće pare podrške, reč je o milijardama eura i za sada ovaj proces ide u pravom smeru. IPARD je krenuo u Srbiji, već su raspisani četvrti i peti poziv za meru jedan, gde je značajno prisutna nabavka opreme i mehanizacije“, rekao je Golubović.

Pomoćnik ministar poljoprivrede Nenad Katanić rekao je da je Srbija lider u regionu u proizvodnji žitarica, te da „možemo da se ponosimo primarnom proizvodnjom, hektarima i količinom robe u silosima“.

„Ove godine požnjeveno je oko dva i po miliona tona pšenice, sa 577.000 hektara, a ove imamo oko 550.000 hektara i nadam se da ćemo imati dobar rod i dobre klimatske uslove. Ove godine jesmo zadovoljni površinom i angažovanjem poljoproprivrednika, ali ovogodišnji fond nije odgovarajućeg kavliteta, a na to su klimatski faktori uticali. Treba da povedemo više računa kada je u pitanju žetva i primarna proizvodnja i koristimo sertifikovano seme. Zato molim da vodite računa šta kupujete“, rekao je Katanić.

Organizator manifefstacije je Mlinpek zavod, a suorganizator Novosadski sajam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.