U trendu

Ovako je „puk’o“ Beker: Utopio se u nigerijskoj nafti

Dva meseca nakon što je nadležni sud u Londonu proglasio njegov bankrot, jedan od najvećih tenisera svih vremena pronašao je novi posao, doduše honorarni, kao šef nemačkog muškog tenisa pri jemačkom teniskom savezu. Tako će ostati u Londonu sve do kraja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. U priči o danas 49-godišnjem Borisu Bekeru, koji je svoj prvi Vimbldon osvojio još kao 18-godišnjak, zapravo je neverovatno da se uopšte doveo u takvu situaciju. Samo od nagrada za turnire koje je svuda osvajao, ukupno mu je isplaćeno 25 miliona dolara, što je u 80-im i 90-im bio veliki novac u sportu, a što je još uvek kap u moru u odnosu na bezbrojne milione koje je primao od sponzora, reklama. U svoje vreme njegovo bogatstvo procenjivalo se na 100 miliona evra. Nikakvih poznatih poslovnih problema nije imao sve dok nije ušao u pojedine poslovne projekte. A onda je krenulo. 2007. morao je da plati 108.000 evra na ime svog poslovnog udela u portalu Sportgate zato što je ovaj finansijski pukao 2001. Pokazalo se da je u 21. veku Bekeru propadalo puno od onoga u šta bi ušao. Povodom istog posla uzeli su mu još 40.000 evra kazne zbog pokušaja finansijske prevare.

Godine 2012. morao je da plati i 800.000 evra nakon što je kompanija New Food postala nelikvidna, a on u njoj imao poveći deoničarski udeo. Još 31. marta ove godine bio je vlasnik tri automobilska salona za prodaju Mercedesa po Nemačkoj, nekretnina u Majamiju, Španiji, a onda je sud u Londonu odlučio da se proglasi Bekerov bankrot. Do danas nije poznato o kolikom je dugu bio reč, ali se zna da sud nije prihvatio Bekerovu ponudu da podigne hipoteku od šest miliona evra nad nekretninom na Majorci. Poznato je i to da je bila reč o dugu bankarima iz londonskog Arbuthnot Latham & Co iz grupe Arbuthnot Banking Group. O kakvoj je ekipi reč pokazuje to što je ta grupa bila izlistana na Londonskoj berzi, da bi onda prešla na Alternative Investment Market, na kojoj kruže bitno manje snažne kompanije, a tamo ne vrede mnoga zakonska pravila koja vrede na onoj velikoj berzi u Londonu, čime ta mala alternativna berza ne podeže mnogim zakonima EU-a.

Poznato je takođe da je Beker od njih pozajmio nekakav novac u oktobru 2015., da je vratio deo, možda i veći, ali da nije uspeo da vrati sve na vreme i da su i banka i sud manje od dve godine kasnije zaključili da on taj novac neće moći da vrati. Svašta se čulo na sudu. I to da je nakon razvoda 2001. morao da plati 20 miliona funti i da je sledeće godine u Minhenu morao da plati 2,5 miliona funti u evrima zbog porezne utaje. 2011. propao mu je propao projekt „Boris Becker Business Tower“ u Dubaiju, već sledeće godine sud u Španiji seo mu je za vrat prvo zbog neplaćenih 225.000 funti kompaniji koja uređuje parkove, a onda još i 345.000 građevinskoj kompaniji. Sve je imalo veze sa njegovim nekretninama u Palma de Majorci. Pa kad je Bekerov advokat ponudio da londonskim bankarima novce vrati tako što će podići još jednu hipoteku na svoj posed na Majorci, ovi su rekli da ne veruju da će to uspeti. Sudija je pomalo lila krokodilske suze, prisećajući se kako ga je gledala u mladim danima po teniskim terenima, ali da sad, eto, zabija glavu u pesak, da ne nudi dovoljne dokaze da je u stanju da vrati dug, odbila je tvrdnju da će raspisivanje njegovog bankrota Bekera poslovno dodatno dotući, pa i u tenisu, pa ga je poslala na bubanj. A kako je uopšte Beker uspeo da spiska stotinjak miliona koje je posedovao relativno nedavno?

Deo toga objasnio je nemački nedeljnik Der Spiegel kada je nedavno objavio podatke iz dokumenta koji su mu dopali šaka, da je preko kompanije Forbes & Manhattan, investicijske banke iz Kanade negde oko 2013. uložio 10 miliona funti u naftni i plinski biznis u Nigeriji. I po svoj prilici propao i tu. Vlasnik deonica bila je kompanija Becker Private Office. Spiegel je još priložio i dokumente iz kojih bi se moglo zaključiti da je Beker i inače imao običaj da posluje sa raznim afričkim državnicima, zasigurno i sa bivšim predsednikom Gane Džonom Mahamom, kao i da je bio u nekakvom biznisu sa Laksmijem Mitalom, indijskim multimilijarderom koji se obogatio na čeliku, prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.