U trendu

Ove godine milijardu evra razmene sa Španijom

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, posle razgovora sa španskom ministarkom indsitrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, da je Španija 18. spoljnotrgovinski partner Srbije i da bi naša razmena ove godine mogla dostići milijardu evra.

Mali je najavio potpisivanje Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji vlada dveju zemalja u oblasti infrastrukturnih projekata, koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da dodatno unapredi saradnju između dve zemlje.

„Razgovarali smo o raznim infrastrukturnim projektima. Između ostalog o izgradnji mosta na Adi Huji, ali i o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrastrukturi“, rekao je Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Istakao je da je špansku ministarku upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji i da su razmenili iskustva o nošenju sa izazovima sa kojima se suočava današnji svet.

Mali je naveo i da je za sedam meseci ove godine broj španskih turista u Srbiji bio 3,3 puta veći nego u istom periodu prošle godine.
Istakao je podatak da u Srbiji radi 89 španskih kompanija, da je cilj da ih bude još više, te da će na današnjem poslovnom forumu dvaju zemalja biti kompanije iz oblasti avio-industrije, automobilske industrije, one koja podržavaju zelenu agendu

Ministarka Maroto je istakla da Srbija i Španija ulaze u novu etapu jačanja privrednih odnosa i naglasila kako ima mnogo prostora za saradnju, a naročito u oblasti železničkog saobraćaja, energetici i obnovljivim izvorima energije.
Ocenila je da su Srbija i Španija prijateljske zemlje i da Španija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

„Radićemo na povezivanju preduzetnika, razmeni studenata, sa Ministarstvom za evropske integracije potpisaćemo sporazum o tehničkoj asistenciji“, istakla je Maroto.

Naglasila je da Španija mnogo radi na saobraćajnoj infrastrukturi i zelenoj agendi i da ova zemlja 50 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije, te da zajedno sa Francuskom radi na razvoju infrastrukture za nove tehnologije, a radi se i na dekarbonizaciji.

Prema njenim rečima, turizam u Španiji se polako vraća na rezultate od pre pandemije, ali da ova zemlja svoj razvoj ne bazira samo na turizmu, već i poljoprivredi i prehrambenoj industriji, takođe i automobilskoj industriji, gde se posebno radi na električnim automobilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар