U trendu

Ovogodišnji Međunarodni sajam turizma u znaku Kine (FOTO/VIDEO)

Međunarodni sajam turizma, 44. po redu, održan je od 23. do 26. februara na Beogradskom sajmu pod sloganom „Kad je odmor nije teško“, a zemlja partner Sajma  bila je Kina.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je ovogodišnji sajam bio prilika da se domaći turisti upoznaju sa  posetama Kini ali i da se kineski turisti vrate na prvo mesto, kada su u pitanju dolasci stranih gostiju u Srbiju.

„S obzirom na to da su nam turisti iz Kine pre pandemije bili drugi najbrojniji po noćenjima u Srbiji, jako smo zadovoljni što se ona ponovo otvorila za turistička putovanja. Potrudićemo se da za četiri dana sajma, dok nam budu bili gosti iz Kine, da na pravi način kao dobri domaćini prikažemo Srbiju kao turističku destinaciju“, rekla je Labović.

Kineska kultura predstavljena je kroz predmete nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao što su pekinške tradicionalno pravljene lutke od svile, skulpture „zeca sa meseca“ i skulpture i predmeti od porcelana i duborezi, ali i savremeni kulutrni i kreativni proizvodi.

Savetnik za kulturu Ambasade Kine u Beogradu Šju Hong, predstavio je kineski štand na Sajmu, koji je bio  podeljen na Ningbo i Peking.

„Od januara do novembra prošle godine, obim bilateralne trgovine između Kine i Srbije porastao je za 20,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Kina je uspela da zadrži poziciju drugog najvećeg trgovinskog partnera Srbije“, rekao je Hong.

On je podsetio da su u julu prošle godine Kina i Srbija pokrenule i međusobne direktne letove što će dodatno olakšati razmenu između dve strane.

U 2019. godini broj turista koji dolaze u Kinu dostigao 145 miliona, a broj kineskih turista koji putuju van zemlje dostigao 155 miliona, formirajući najbrže rastuće turističko tržište.

Broj kineskih turista koji su posetili Srbiju, prema rečima Honga, iznosio je oko 145 hiljada, a poslednjih nekoliko godina je smanjen zbog pandemije virusa korona.

Kako je istakao ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić, očekuje se da će turistički promet Srbije sa Kinom uskoro dostići nivo iz rekordne 2019. godine.Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar