U trendu

Pad BDP evrozone u četvrtom kvartalu manji od očekivanog

BRISEL – Privredni pad evrozone u četvrtom kvartalu 2020, zbog uvedenih korona mera zatvaranja, bio je manji nego što se očekivalo, prema današnjim preliminarnim procenama Evrostata.

Zavod za statistiku Evropske unije saopštio je da je, prema njegovoj fleš proceni, bruto domaći proizvod 19-članog bloka opao u poslednja tri meseca prošle godine za 0,7 posto u odnosu na prethodni, dok je u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2019. potonuo za 5,1 procenat, prenosi Rojters.

Ekonomisti, međutim, predviđaju da će trend privrednog pada biti nastavljen i u prvom tromesečju ove godine.

„U prvom kvartalu 2021, pad će verovatno biti nešto strmiji, ali ne poput onog u prvoj polovini 2020. Umesto toga, verovatno će već od proleća nastupiti primetan oporavak“, kaže Kristof Veil, ekonomista u nemačkoj Komercbanci.

Preliminarni podaci Evrostata pokazuju da su Francuska i Italija, čije su ekonomije na dugom i trećem mestu po veličini u EU, u poslednjem lanskom tromesečju zabeležile međugodišnji pad BDP-a od 1,3, odnosno 2,0 procenta, respektivno.

S druge strane, nemačka privreda je porasla za 0,1 odsto u odnosu na treći kvartal, a španska za 0,4 procenta.

Analitičari objašnjavaju da je pad u četvrtom tromesečju bio blaži nego u prvoj polovini godine, jer su restriktivne mere bile sektorski prilagođene i manje ozbiljne nego ranije.

Evrostat je naveo da je prema njegovim prvim procenama za 2020. godinu, na bazi sezonski i kalendarski prilagođenih kvartalnih podataka, privreda evrozone pala za 6,8 posto, a 27-člana Evropska unija za 6,4 procenta.

To je, kako dodaje evropska statistička služba, najdublji godišnji pad otkako je počela da se vodi ta vrsta evidencije 1995. godine. Čak je i nakon globalne finansijske i ekonomske krize iz 2008, pad naredne godine iznosio samo 4,3 procenta, napominju iz Evrostata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar