U trendu

Pad prehrambene proizvodnje u septembru

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je danas da je u septembru zabeležen oštar pad proizvodnje prehrambene industrije od 8,7 odsto i da je to posledica višednevnog zatvaranja granice sa Hrvatskom.

On je na predstavljanju novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ rekao da pad proizvodnje prehrambene industrije u septembru ocenio kao „lom“ koji je bio incidentan i jednokratan i izrazio očekivanje da već u oktobru treba da se vrati u normalne okvire.

Stamenković je rekao da se od početka godine prehrambena industrija odlikovala stabilnim rastom, odnosno da je od januara do avgusta zabeležen stalni rasta od 0,33 odsto mesečno.

„U septembru je došlo do loma svih ovih pokazatelja. Umesto očekivanog rasta od 5 odsto do 6 odsto, ostvaren je medjugodišnji pad proizvodnje ove oblasti za 8,7 odsto“, kazao je Stamenković.

On je objasnio da je pad proizvodnje prehrambenih proizvoda u septembru povezan sa padom vrednosti izvoza prehrambene industrije i sa padom inače rastućeg uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Prema njegovim rečima, vrednost pada septembarskog izvoza u četiri grane prehrambene industrije procenjena je na oko 22 miliona evra.

„To je posledica zatvaranja granice sa Hrvatskom… Niti su sirovine iz uvoza mogle da udju u Srbiju, niti je moglo da se izveze iz Srbije“, rekao je Stamenković.

On je rekao da je krajnje je vreme da se na migrantsku krizu gleda i iz „ekonomskog ugla“, što znači da se migrantskom krizom, osim ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, treba da bavi i ministar finansija Dušan Vujović.

„Migrantska kriza ne traži samo humanitarne akcije, već može izazvati i poremećaje u ekonomskom razvoju, ne samo direktno u Srbiji, već i i indirektno, preko okruženja. Sada je već postalo očigledno da su ta kriza i njeni mogući efekti letos bili potcenjeni i u Srbiji i u EU“, rekao je Stamenković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.