U trendu

Pad spajanja i akvizicija u svetu, rat posejao pesimizam

NJUJORK – Vrednost globalnih spajanja i akvizicija (M&A) pala je za 29 odsto u prvom kvartalu 2022. nakon prošlogodišnjeg vratolomnog skoka sklapanja tih poslova, jer je rat u Ukrajini posejao pesimizam među investitorima i izazvao volatilnost na trižštima.

Ukupan obim poslova potonuo je na 1,01 bilion dolara sa 1,43 biliona u prvom kvartalu 2021, prema podacima kompanije Dealodžik, povučen padom prekograničnih transakcija od 29 odsto, pošto su geopolitičke tenzije primorale velike kompanije da pauziraju ili odlože potragu za velikim strateškim preuzimanjima u inostranstvu.

„Sve veće cene energije, dislokacija lanaca snabdevanja i rast inflacije su ključni faktori koji danas utiču kako na korporativne tako i na klijente s privatnim kapitalom“, kaže Dvejn Lajsagt, ko-direktor sektora M&A u banci JPMorgan Čejs za Evropu, Bliski istok i Afriku (EMEA), prenosi Rojters.

Udeo Severne Amerike u ukupnoj globalnoj aktivnosti M&A iznosio je više od polovine u prvom tromesečju ove godine, mada je obim opao za 28 procenata u odnosu na uporedni lanjski period, dok je aktivnost u Aziji i Pacifiku pala za 33 posto na 184,2 milijarde dolara.

Obim tih poslova u Evropi bio je manji za 25 odsto, i iznosio je 227,67 milijardi dolara.

Najveći sklopljeni M&A poslovi tokom kvartala obuhvataju Majkrosoftovu akviziciju proizvođača video igara Aktivižen Blizarda u iznosu od 75 milijardi dolara, kao i spajanje španskih podružnica evropskih telekomunikacionih kompanija Oranž i MasMovil vredno 19,6 milijardi evra (21,87 milijardi dolara), navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar