U trendu

Pala stopa nezaposlenosti u evrozoni, najniža od 2008.

LUKSEMBURG – Stopa nezaposlenosti u evrozoni spustila se u avgustu na najniži nivo u više od decenije, nastavljajući tako petogodišnji trend pada, pokazali su danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku, Evrostata.

Stopa nezaposlenosti u 19-članom bloku pala je na 7,4 odsto u avgustu, što je najniži nivo od maja 2008. godine kada je ekonomija evrozone počela da oseća negativne posledice hipotekarne krize u Sjedinjenim Državama.

Sa najnovijim padom stope nezaposlenosti u odnosu na julskih 7,5 odsto, nastavljen je pozitivan trend započet još u avgustu 2014. godine, kada je stopa nezaposlenosti iznosila 11,5 odsto.

Avgustovski pad stope nezaposlenosti došao je kao iznenađenje, budući da su ekonomisti u anketi Rojtersa u proseku predvideli da će ona verovatno ostati na istom nivou kao u julu.

Stopa nezaposlenosti je smanjena u zemljama u kojima je inače najviša, što je znak da se ekonomske razlike između članica postepeno smanjuju, iako su i dalje znatne.

U Španiji je stopa nezaposlenosti u avgustu pala na 13,8 odsto sa 13,9 odsto u julu, dok je u Italiji pala na 9,5 odsto sa 9,8 procenata.

U Grčkoj, članici evrozone koja ima najveću nezaposlenost, stopa je pala na 17 odsto u junu, poslednjem mesecu za koji su dostupni podaci.

U Nemačkoj, najvećoj članici evrozone, stopa nezaposlenosti se zadržala na stabilnih 3,1 odsto u avgustu, dok je u Francuskoj stagnirala na 8,5 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.