U trendu

Pancevo: Projekat prečišćavanja otpadnih voda

PANČEVO – Grad Pančevo treba da usvoji predlog teksta Memoranduma o razumevanju sa kompanijom Metito Utilities LTD (MUL) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Memorandumom će biti dogovoreno da ova kompanija sa gradom sprovede projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda.

U prvoj fazi kompanija MUL i Pančevo će po sporazumu o saradnji između Vlade Srbije i Emirata, pripremiti idejni projekat i studiju izvodljivosti, a nakon usvajanja, nastaviće da pripremaju predlog projekta, objavilo je portal 013 info.

Memorandumom grad Pančevo je saglasan da kompanija MUL dostavi idejni predlog koji će biti okvir za rešavanje gradskih potreba za uslugom prečišćavanja otpadnih voda.

Istim dokumentom biće predložen broj postrojenja potrebnih za pokrivanje potreba stanovništva uslugom prečišćavanja otpadnih voda, kao i studiju izvodljivosti.

Takođe, biće dogovorena i struktura studije izvodljivosti koja će sadržati analizu vodosnabdevanja, analizu količine i kvaliteta otpadnih voda, osnovni dizajn postrojenja, uspostavljanje plana održavanja objekta.

U Memorandumu se navodi da će kompanija MUL gradu Pančevu predati tehnički i komercijalni predlog za sprovođenje projekta, koji će imati i obračun tarife za vodu.

Taj obračun imaće osnovni finansijski model, implikacije lokalnih naknada i poreza na relevantnii projektni nivo, obračun prodajne cene vode, kao i troškove kapitala.

Takođe, Pančevo će od MUL-a dobiti detaljan dizajn postrojenja i obim projekta i elemente ugovora.

Memorandumom Pančevo daje priliku MUL-u da izradi studiju izvodljivosti i podnese Predlog projekta u roku od godinu dana i obavezuje se da „neće ulaziti u bilo kakave diskusije i sporazume sa bilo kojom drugom stranom u vezi sa odabranim projektom do isteka ovog perioda“.

Memorandum o razumevanju će pored gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanović potpisati i potpredsednik za poslovni razvoj MUL-a Walid Madwar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.