U trendu

Pandemija košta Kvantas 14,5 mlrd USD izgubljenih prihoda

KANBERA – Generalni direktor Kvantasa, Alan DŽojs, izjavio je da će pandemija verovatno koštati australijsku avio-kompaniju 20 milijardi australijskih dolara (14,5 milijardi američkih dolara) izgubljenih prihoda do kraja 2021.

DŽojsova izjava usledila je povodom saopštenja da je Kvantas ostvario gubitak pre oporezivanja od 1,83 milijarde australijskih dolara (1,32 milijarde USD) tokom godinu dana zaključno sa junom 2021, što znači da taj iznos ne uključuje efekte poslednjeg lokdauna u Sidneju, izveštava BBC.

„Ovaj gubitak ilustruje uticaj koji je na našeg nacionalnog avio-prevoznika imala puna godina zatvorenih međunarodnih granica i više od 330 dana ograničenja domaćih putovanja. Tržišni uslovi su, iskreno rečeno, bili đavolski“, rekao je DŽojs.

Ipak, u Kvantasu se nadaju da će deo međunarodnih linija obnoviti do Božića, budući da je stopa vakcinacije u Australiji dostigla 80 posto populacije, pri čemu računaju da će nastaviti letove do „kovid bezbednih destinacija“ među kojima bi mogle da se nađu Velika Britanija, SAD, Kanada, Japan i Singapur.

U okviru „plana oporavka od kovida“, 9.400 ljudi je napustilo Kvantas, dok je oko 6.000 radnika na prinudnom odmoru zbog zatvaranja međunarodnih granica Australije. Povrh toga, ovog meseca je na čekanje poslato još 2.500 zaposlenih, jer zaključavanje Sidneja utiče na avio-saobraćaj širom te zemlje.

Kvantas je u avgustu saopštio da svi njegovi zaposleni moraju da budu vakcinisani protiv kovida-19. Radnicima na prvoj liniji, uključujući pilote, kabinsko osoblje i aerodromsko osoblje, rečeno je da moraju da se potpuno vakcinišu do sredine novembra, dok preostali zaposleni imaju rok do kraja marta 2022. da prime obe doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar