U trendu

Pandemija pokosila industriju oglšavanja u Sloveniji

LJUBLJANA – Bruto iznos oglaÅ¡avanja u Sloveniji pao je za 11 procenata na 980 miliona evra u 2020. godini, jer je pandemija kovid-19 pogodila agvertajzing industriju na globalnom nivou.

Najveći oglaÅ¡ivači u toj zemlji bili su maloprodani lanci Å par Slovenija, Merkator i Lidl Slovenija, prema podacima sa slovenačkog trÅŸiÅ¡ta i istraÅŸivačke agencije Mediana.

Još dva trgovca na malo, Hofer i Engrotuš, svrstali su se među prvih deset oglašivača, a iz agencije Mediana ističu da su prodavnice prehrambene robe jedan od malog broja sektora koji su normalno radili tokom lokdauna.

Telekomunikacio provajderi su bili još jedan snaşan sektor u pogledu oglašavanja, a pratile su ih farmaceutske kompanije i pruşaoci finansijskih usluga.

Međutim, medijski udeli u trÅŸiÅ¡nom kolaču su ostali nepromenjeni u odnosu na 2019. godinu, pri čemu tv stanice dominiraju sa udelom od 82 posto, ostavljajući daleko iza sebe Å¡tampane medije (8,0%), slovenačke digitalne medije (4,0%), i oglaÅ¡avanje na otvorem prostoru (outdoor) i radio stanice koji su drÅŸali po 3,0 procenta trÅŸiÅ¡ta.

Mediana napominje da nisu analizirani svi digitalni mediji ili radio stanice, odnosno da je anketa obuhvatila samo Å¡est najpopularnijih radio stanica.

Sve tv stanice zajedno emitovale su gotovo 65 miliona sekundi reklama ili oglasa, Å¡to je ekvivalentno iznosu odi 49 sati reklamiranja dnevno.

Mada je to oko dva sata više emitovanja nego 2019. godine, finansijski rezultat je za 10 odsto manji, što je Medianu navelo na zaključak da su se oglašavači opredeljivali za programe gde su cene oglašavanja bile nişe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.