U trendu

Paraćinska staklara zbog oštećene peći privremeno smanjila proizvodnju

PARAĆIN – Srpska fabrika stakla Paraćin (SFS) objavila je danas da je zbog oštećene staklarske peći prisiljena da privremeno smanji proizvodnju, pa će narednih meseci raditi sa oko 30 odsto kapaciteta na manjoj peći.

Kako je saopšteno na sajtu fabrike, pre dva dana delimično je urušen unutrašnji zid u staklarskoj peći, zbog čega je peć pražnjena u kontrolisanom postupku.

Navedeno je da je reč o peći koja je bila dotrajala, a novi vlasnik i rukovodstvo fabrike poslednjih meseci aktivno su se trudili da joj produže radni vek odgovarajućim radovima održavanja i ulaganjem.

Investicioni planovi SFS-a teku nesmetano dalje, pored ostalog i projekat izgradnje zamenske peći, koji je već u toku, a ona bi trebalo da počne sa radom početkom sledeće godine,kaže se u saopštenju.

U međuvremenu će, navodi se, društvo doneti potrebne mere u cilju obezbeđivanja stabilnog poslovanja, uključujući smanjenje broja zaposlenih preraspoređivanjem i prevremenim penzionisanjem.

Poslednjih meseci je SFS uložila mnogo sredstava u privremenu obnovu peći, izgrađene 2014. godine, ali je dotrajalost učinila svoje i peć je do daljeg neupotrebljiva.

To znači i prekid većeg dela proizvodnje, jer će preduzeće u sledećim mesecima raditi sa manjom peći, to jest sa oko 30 odsto kapaciteta.

Svi postupci za izgradnju nove zamenske peći otpočeti su mesecima unazad i nesmetano teku i dalje.

Rukovodstvo fabrike uložiće sve napore u to da ova peć bude isporučena u roku i da se proizvodnja na lokaciji ponovo poveća.

Da bi bilo obezbeđeno stabilno poslovanje u međuvremenu, do izgradnje nove peći, društvo će biti primorano, da uvede najhitnije kadrovske mere, koje će uključivati preraspoređivanja i prevremeno penzionisanje.

U periodu do ponovnog pokretanja pune proizvodnje kroz oko godinu dana, društvo će moći da sačuva okvirno nešto više od polovine sadašnjih radnih mesta, i to preko rada na postojećoj manjoj peći te na potrebnim radovima za remont i održavanje.

Približno 50 radnika će se u međuvremenu stručno usavršavati i obrazovati u Sloveniji, u Steklarni Hrastnik, gde će se upoznati sa svim potrebnim radnim procesima na različitim radnim područjima, sve sa ciljem, da pokretanje nove peći u 2024. godini protekne nesmetano.

Istovremeno, sa pokretanjem nove peći na početku 2024. godine, nesmetano će teći planirana investicija u novu B peć, koja će od 2025. godine zajedno sa postojećim kapacitetima obezbeđivati oko 450 radnih mesta te dodatnih 500 tona godišnje proizvodnje.

Svi zaposleni su o događaju i planiranim merama već obavešteni.

Najpogođenijim grupama zaposlenih društvo će u međuperiodu ponuditi svu raspoloživu pomoć i podršku sa ciljem očuvanja što većeg broja radnih mesta i premošćavanja perioda smanjenih potreba u proizvodnji, saopšteno je iz SFS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.