U trendu

Pauel: FED će odgovorit na rizike trgovinskog rata

ČIKAGO – Federalne rezerve će odgovoriti „adekvatnim merama“ na rizike koje predstavljaju globalni trgovinski rat i drugi nedavni dogadaji, poručio je danas predsednik FED-a DŽerom Pauel, čija izjava, prema oceni Rojtersa, izgleda otvara vrata mogućem smanjenju američke referentne kamate.

U kratkoj izjavi, u okviru govora o širim pitanjima monetarne politike, Pauel je naveo da FED „pomno prati implikacije“ trgovinskog spora koji, od poslednjeg sastanka američke centralne banke, potresa globalna tržišta obveznica i akcija i predstavlja rizik za američki i svetski ekonomski rast.

„Ne znamo kako ili kada će ovi problemi biti rešeni. Kao i uvek, mi ćemo delovati na odgovarajući način kako bismo podržali privrednu ekspanziju, sa snažnim tržištem rada i inflacijom u blizini našeg cilja od dva odsto“, rekao je on.

U njegovim napomenama, kako primećuje Rojters, nije zauzet stav o aktuelnoj ciljnoj kamatnoj stopi FED-a kao odgovarajućoj, niti je ponovljeno obećanje da će biti „strpljivi“ pre ponovnog povećanja ili smanjenja kamate – što su bile standardne tačke u nedavnim saopštenjima FED-a.

Prema oceni britanske agencije, Pauelova izjava takođe odražava da centralna banka sve manje veruje da će Trampova administracija rešiti svoje sporove sa vodećim trgovinskim nacijama na način i u roku koji predstavlja mali rizik za ekonomski rast SAD-a.

FED nije menjao referentu kamatu od decembra prošle godine kada je stopu na federalna sredstva utvrdio u rasponu od 2,25 do 2,5 odsto.

Iako niska u odnosu na istorijski standard, zvaničnici smatraju da je kamata na sadašnjem nivou „neutralna“, da omogućava ekonomiji da funkcioniše samostalno i da niti ohrabruje niti obeshrabruje investicije i potrošnju.

Pauel je rekao da će eventualni budući pad privredne aktivnosti verovatno primorati centralnu banku da ponovo smanji kamate na nulu i pribegne „nekonvencionalnim“ alatima kao što je kupovina obveznica radi podrške ekonomiji.

„Za to uvek postoji mogućnost“, rekao je Pauel na otvaranju dvodnevne konferencije posvećene debati o tome da li treba da se pokuša sa povećanjem inflacije i kamatne stope, ili sa planom masovnijih rundi kupovine aktiva.

Kamatne stope koje su toliko blizu nule „postale su glavni izazov monetarne politike našeg vremena. Možda je vreme da se ne koristi termin ‘nekonvencionalan’ kada se govori o alatima korišćenim tokom krize. Znamo da će takvi alati verovatno biti potrebni u nekom obliku i u budućnosti“, rekao je Pauel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.