U trendu

PauĆĄalcima – novi nameti

Vlada Srbije priprema nova pravila za oporezivanje oko 117.000 preduzetnika, koja bi trebalo da vaĆŸe od sledeće godine. Predlog uredbe o bliĆŸim uslovima, kriterijumima i elementima za pauĆĄalno oporezivanje, ukoliko sledeće sedmice bude usvojen u izvornom obliku, donosi novu formulu za izračunavanje osnovice, nove koeficijente za svaku delatnost i plan o kretanju obaveza do 2023. godine.

Preduzetnicima bi u prve tri godine nameti bili uvećani najviơe za po 10 odsto godiơnje.

PoĆĄto su premijerka Ana Brnabić i ministar finansija SiniĆĄa Mali nedavno najavili da će se od Nove godine primenjivati izmenjeni Zakon o porezu na dohodak građana, koji je podrazumevao i takozvani test samostalnosti preduzetnika pauĆĄalaca, ĆĄto je izazvalo negativne reakcije velikog dela IT zajednice, Radna grupa Vlade Srbije predloĆŸila je uredbu koja bi trebalo da ukloni nedostatke vaĆŸećih propisa o pauĆĄalnom oporezivanju.

Na sajtu Advokatske komore Srbije objavljen je predlog uredbe koji ukazuje da će se na nivou republike izračunavati koeficijent za sve obveznike u okviru jedne delatnosti.

Osim toga, zaračunavaće se i polazna osnovica za obračun fiskalnih obaveza na nivou Srbije ili lokalne samouprave, koja se izračunava tako ĆĄto se prosečna mesečna zarada mnoĆŸi brojem zaposlenih, a zatim deli ukupnim brojem stanovnika.

Na pojedine delatnosti će se primenjivati polazna osnovica na nivou cele Srbije, ĆĄto znači da će u formulu za izračunavanje polazne osnovice ulaziti prosečna zarada, broj zaposlenih i broj stanovnika u celoj drĆŸavi.

Konkretno, poresko opterećenje će se za taksiste i ostale prevoznike u saobraćaju, programere i druge grupe ajtijevaca, konsultante, arhitekte, inĆŸenjere i umetnike računati na nivou cele drĆŸave. Deset centralnih beogradskih opĆĄtina će imati zajedničku osnovicu, dok će se za prigradske opĆĄtine ona obračunavati pojedinačno.

Dodatni korektivni faktori za formula pauơala biće zona u kojoj se delatnost obavlja, starost obveznika, trajanje delatnosti i radna sposobnost preduzetnika, kao i posebno umanjenje za stare zanate.

Vlada Srbije je joơ u septembru najavila reformu pauơalnog oporezivanja, konkretno aplikativnog softvera za njegovo izračunavanje i automatizaciju poslovnog procesa.

U novoobjavljenom dokumentu se navodi da će obveznici putem portala Poreske uprave moći pre započinjanja posla da dobiju tačnu informaciju o visini obaveza po osnovu poreza na dohodak i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a dostava poreskih reĆĄenja će biti brĆŸa.

Trebalo bi podsetiti da je prema dosadaơnjem načinu pauơalnog oporezivanja bio nepoznat iznos ukupne poreske obaveze u trenutku započinjanja obavljanja delatnosti.

Uzrok ovog problema je činjenica da je propisima ostavljena velika sloboda poreskim inspektorima da na osnovu svojih znanja i iskustva vrednuju pojedine kriterijume koji utiču na visinu osnovice. KaĆĄnjenje poreskih reĆĄenja se takođe pokazalo kao veliki problem trenutne uredbe. U praksi jedan poreski inspektor godiĆĄnje u pojedinim opĆĄtinama treba da pripremio od 250 do 300 reĆĄenja, ĆĄto je prouzrokovalo velika kaĆĄnjenja u njihovom dostavljanju obveznicima. Problem je i preknjiĆŸavanje poreza i doprinosa jer su poreski obveznici bili u obavezi da svoje obaveze izmiruju na četiri različita uplatna računa.

U analizi pauơalnog oporezivanja advokatske delatnosti, koja je takođe objavljena na sajtu Advokatske komore, navodi se da bi prosečna mesečna obaveza za plaćanje poreza i doprinosa za advokate na području Srbije u 2023. godini iznosila 20.894. dinara. Ona je trenutno 19.122 dinara.

– MoĆŸemo zaključiti da će u skladu s novom uredbom najviĆĄe mesečne obaveze imati advokati iz gradskih opĆĄtina Beograda (30.118 dinara). Pored Beograda visok iznos mesečnih naknada će imati i advokati u Novom Sadu – 28.626 dinara, kao i advokati u Lajkovcu, Pećincima, UĆŸicu…

S druge strane, manje razvijene opĆĄtine će plaćati niĆŸe mesečne obaveze. Advokat u Novom Pazaru će mesečno plaćati 9.737 dinara ili advokat u Loznici koji će plaćati 12.533. dinara – navodi se u analizi u kojoj se kaĆŸe da uredba predstavlja dobro reĆĄenje za advokatsku delatnost i da će doneti transparentnost, pravičnost i predvidivost kod pauĆĄalnog oporezivanja.

Uredba je uvela dodatne olakĆĄice za advokate početnike. Umanjene su im poreske obaveze u prvoj godini poslovanja za 20 odsto, u drugoj godini za 15 odsto i u trećoj godini poslovanja 10 odsto. Pored toga, za sve one koji započinju samostalnu delatnost (u okviru advokatske delatnosti) uvedena je dodatna olakĆĄica od 30 odsto za sve advokate do 30 godina starosti. Uredba je prepoznala da advokati koji imaju 60 ili viĆĄe godina postepeno smanjuju obim angaĆŸovanja i broj klijenata pa je na osnovu toga uvela za sve one koji na dan 31. decembra godine za koju se utvrđuje obaveza imaju 60 ili viĆĄe godina olakĆĄicu od 30 odsto u odnosu na ukupan koeficijent za određenu opĆĄtinu.

Međutim, advokati ostaju s najniĆŸim koeficijentom 3,384 koje zahteva visoko obrazovanje. Lekarima se obračunava koeficijent 4,903, stomatolozima 4,891, računarsko programiranje i IT konsultanti imaju koeficijent 4,227. Koeficijent za obračun taksistima je 1,279.

Međutim, IT zajednica ima primedbu na predlog novog načina puaĆĄalnog oporezivanja. Startit, IT startap udruĆŸenje, ocenjuje da se usloĆŸnjavanje formule za izračunavanje polazne osnovice neće podjednako odraziti na sve kategorije pauĆĄalaca, te da će neki osetiti pozitivne efekte, a da će unutar IT sektora izazvati „reorganizaciju i povećanje nameta za mnoge”.

IT zajednica je oĆĄtro reagovala i na uvođenje testa samostalnosti za preduzetnike, uključujući i one koji posluju u pauĆĄalnom sistemu oporezivanja, koji je najavljen kroz izmene Zakona o porezu na dohodak građana kako bi se utvrdilo da li posluju nezavisno od kompanije koja ih angaĆŸuje, odnosno koji će pokazati da li kompanija angaĆŸuje pauĆĄalnu agenciju i na taj način umanjuje potrebu za zapoĆĄljavanjem ljudi. Od ove mere će se najverovatnije odustati, a njom je trebalo da se odredi ko je stvarno puaĆĄalac a ko na taj način izbegava porez na dohodak građana.

Dragoljub Rajić, iz MreĆŸe za poslovnu podrĆĄku, kaĆŸe da sistem pauĆĄalnog oporezivanja mora da se uredi. On ukazuje da nikada nije urađena studija opterećenja poreskih obveznika po sektorima već su samo propisivane stope.

– Taksisti imaju problem da plate poreze i doprinose. Ne mogu da ostvare dovoljan promet i zato prave dugove. Ne moĆŸe poresko opterećenje za taksiste ili programere da se računa na nivou cele drĆŸave. I zato se oni bune – kaĆŸe Rajić.

Uredba o taksistima

U Ministarstvu finansija kaĆŸu da je u toku izrada uredbe koja će preciznije definisati način na koji će drĆŸava da pomogne taksistima, a sve u cilju unapređenja usluga. Početkom sledeće nedelje će biti nastavljeni razgovori s taksistima, kako bi u ĆĄto kraćem roku bio zavrĆĄen nacrt uredbe.

Kako nezvanično saznajemo, uslov će biti da obavljaju delatnost taksi prevoza kao javnog prevoza najmanje godinu dana. Moraće da izmire sve dospele obaveze po osnovu javnih prihoda ili da su zaključili sporazum o reprogramu o isplati poreskog duga.

Taksisti koji su danima ơtrajkovali u Beogradu i blokirali grad duguju za neplaćene poreze 2,9 milijardi dinara, objavljeno je pre nekoliko dana. Od 6.453 registrovanih taksi prevoznika u Beogradu, viơe od polovine njih duguje za porez a ako ne izmire dug do 6. novembra, neki od njih mogu da ostanu bez dozvole za rad.

(Marijana Avakumović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.