U trendu

Pavić: Šri Lanka na korak od bankrota

BEOGRAD – Ambasador Srbije u Indiji Siniša Pavić ocenio je danas da je Šri Lanka na korak od bankrota, komentarišući krizu u toj zemlji gde vlada nestašica energenata i hrane i proglašena je vanredna situacija zbog nedostatka lekova i medicinskih sredstava.

Pavić je u uključenju za K1 iz NJu Delhija rekao da je Šri Lanka na korak od bankrota jer nije u mogućnosti da ispunjava finansijske obaveze prema inostranim poveriocima, kao i da vlada u Kolombu traži pomoć od MMF-a i nove zajmove od Indije i Kine.

„Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa je napravio više pokušaja da smiri situaciju u zemlji i pozvao je na formiranje vlade nacionalnog spasa. Međutim, opozicija je to odbila, a vladajuća većina se osula, jer jedna partija želi da iz nje izađe. Čitava familija Radžapaksa je odgovorna za stanje u zemlji od 22 miliona stanovnika, jer su četiri člana ove porodice bila ili i sada jesu na ključnim mestima u zemlji“, rekao je Pavić.

On je objasnio da je Šri Lanka visoko zavisna od uvoza i prihodi su zavisni od kretanja na svetskom turističkom tržištu.

Napominje da su oprečne informacije koje stižu iz Šri Lanke kao i da je ambasada u kontaktu putem WhatsApp, s državljanima Srbije koji tamo žive, kao i sa našim počasnim konzulom u Kolombu.

„Tokom noćašnjih okupljanja pred predsedničkom vilom policija je bila oštra u razbijanju demonstracija i koristila je suzavac. Nedostaju informacije. Od subote kada je u zemlji uvedeno vanredno stanje, najveći broj društvenih mreža je ukinut vladinom odlukom, odnosno ukinut je pristup Fejsbuku, Instagramu… Među našim državljanima koji tamo žive nije zavladala atmosfera straha“, rekao je Pavić.

Prema rečima Pavića, Kina je najveći pojedinačni strani poverilac Šri Lanke i pojedini kritičari vladinih odluka ističu tu visoku zavisnost zemlje od kineskih kredita.

„Nije bilo većih naznaka o reprogramu tih dugova. Indija čini napore i obezbedila je više stotina miliona dolara novčanih sredstava za hitno plaćanje obaveza Šri Lanke prema stranim poveriocima. Usto, obezbedila je oko milijardu dolara za urgentno snabdevanje zemlje energentima, lekovima i hranom. Postoji strah u zemlji od ponavljanja nemilih scena iz prošlosti, jer je Šri Lanka prošla kroz 30 godina dug građanski rat koji ju je devastirao i unazadio. Trenutna kriza smatra se najozbiljnijom od sticanja nezavisnosti“, naveo je Pavić.

Dodaje da je u toj zemlji na delu ozbiljna nestašica hrane i da su dugi redovi za derivate.

„Danas je uvedena i vanredna zdravstvena situacija. Šri Lanka je visoko zavisna od uvoza osnovih potrepština, a pati i zbog velikog skoka cena na svetskom tržištu i nemogućnosti obezbeđivanja alternativnih dobavljača. Inicijalno je problem bila i pandemija, a kada je reč o ratu u Ukrajini i to je veoma pogodilo. Turisti iz Rusije i Ukrajine činili su polovinu turista u ovoj zemlji. Prihodi države su potpuno ruinirani i perspektiva je vrlo neizvesna i teška“, rekao je ambasador.

Pavić navodi da se tu najbolje vidi kolike posledice na geografski udaljene delove sveta mogu izazvati ekonomski poremećaji u jednom delu sveta, trenutno u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, globalna ekonomska kretanja utiču na mogućnost zemalja da pronalaze alternativna rešenja zbog porasta cene transporta i inflacije koje pojedine nacionalne ekonomije ne mogu da izdrže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.