U trendu

Pekari: Hleb nije poskupeo posle ukidanja uredbe

BEOGRAD – U Uniji pekara Srbije tvrde da hleb nije poskupeo posle ukidanja Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba „Sava“, nego je zanemarljiv broj pekara korigovao cenu zbog poskupljenja pšenice, tako da sada, umesto od 29 do 32 dinara, veknu hleba prodaju od 35 do 38 dinara.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije smatra da nema ekonomskog opravdanja za poskupljenje hleba, te da će, ako se to desi, tražiti najrigoroznije sankcije protiv proizvođača.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica objašnjava za Tanjug da su pojedini pekari, ne svi, korigovali cene hleba zbog poskupljenja pšenice sa 17 dinara na 23 dinara, i brašna sa 25 ili 26 dinara po kilogramu na 33 ili 35 dinara,

„Mislim da hleb neće poskupeti u Srbiji. Ako cena pšenice opet padne, verovatno će to naterati proizvođače da spuste cenu hleba na 32 ili 33 dinara“, kaže Pralica i dodaje da je svega od tri do pet odsto proizvođača koriglovalo cene.

Kako je naveo, proizvođačka cena hleba je 29 dinara, a svake godine su blage turbulencije na tržištu, jer su se cene kretale od 30 do 38 dinara u zavisnosti od kraja u Srbiji i ponude.

„Uredba uopšte ne manja i ne utiče trenutno na cenu hleba. Uredba nema veze sa ovom korekcijom cene hleba. To nije poskupljenje, to je korekcija cene na bazi cene pšenice i brašna“, kaže Pralica.

Dodaje da je u odnosu na region, hleb u Srbiji jeftiniji, i navodi primere BiH gde je vekna hleba 72 dinara, i Makedonije gde vekna hleba košta 80 dinara.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Tanjug da nema opravdanog razloga za poskupljenje hleba, te da pekari ne zarađuju na hlebu nego na pecivu.

On je, međutim, pozvao inspekcijske organe da krenu u ozbiljniju kontrolu i da zatvaraju sve one pekara koje rade u „sivoj zoni“.

„U Srbiji ima oko 8.000 registorvanih pekara, većina dva džaka brašna unesu u proizvodnju regularno, a osam bez fakture, što je čista zarada. Ako se desi da poskupi hleb tražimo najrigoroznije sankcije“, rekao je Papović.

Smatra da je zbog uredbe koja je bila na snazi stradalo industrijsko pekarstvo, a ne mali pekari za koje kaže da nisu ni pravili onolike količine hleba koje su bile regulisane uredbom čije je važenje sada prestalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.