U trendu

Pentagon planira da ojača zalihe litijuma

VAŠINGTON – Pentagon planira da ojača zalihe retkih minerala, kobalta i litijuma kako bi se smanjila dugoročna zavisnost od Kine, koja je najveći dobavljač u tom sektoru u proteklih 30 godina, navode dva neimenovana izvora agencije Rojters.

Novi plan za zalihe bi trebalo da bude objavljen naredne nedelje, skoro godinu dana nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden naredio da se preispita američki lanac snabdevanja ovim rudama, prenosi Glas Amerike (VOA).

Retki minerali, kobalt i litijum se koriste u proizvodnji oružja nove generacije, borbenih aviona koje pravi Lokid Martin i precizno navođene municije korporacije Rejton tehnolodžis.

Litijum je ključni sastojak baterija za električna vozila i važan je da bi se ostvario plan Pentagona da prebaci svojih 170.000 netaktičkih vozila na režim da ne emituju štetne gasove.

Sekretarijati za odbranu, energetiku i Stejt department, koji su, prema izvorima, napravili novi plan snabdevanja, nisu odgovorili na upit za komentar, prenosi VOA.

Još nije poznato odakle bi Pentagon nabavljao ove rude, u cilju da izbegne Kinu.

SAD imaju samo jedno nalazište retkih minerala i nema mogućnosti za njihovu dalju preradu.

Pentagon je do sada, za potrebe svojih rezervi, retke minerale kupovao od Kine, što je paradoks koji mnogi na Kapitol hilu žele da okočaju, dodaje Glas Amerike.

Jedini aktivan rudnik litijuma u Americi je u Nevadi, ali mogućnosti proizvodnje su veoma ograničene.

Prerada retkih minerala je nepopularna u Americi, jer u velikoj meri zagađuje životnu sredinu i radi se na tome da se razviju metode kako bi se ceo proces učinio „čistijim“, piše VOA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar