U trendu

Penzije u proseku veće za 1.200 dinara

Posle najavljenog uvećanja, prosečna penzija u Srbiji biće viša za oko 10 evra. Vlada je predložila da se svi čekovi ispod 25.000, koji Zakonom o privremenom umanjenju penzija nisu smanjeni, budu uvećani za pet odsto, što znači da će prosečno mesečno primanje od 24.979 biti veće za oko 1.200 dinara. Na taj način će penzionerski godišnji buđelar biti „deblji“ za 14.400 dinara, odnosno oko 120 evra.

Najavljena povišica za ovu, manje imućnu kategoriju najstarijih, odnosi se na oko 1,2 miliona penzionera. Prema statistici Fonda PIO skoro pola miliona penzionera živi sa mesečnim iznosom do 15.000, dok je više od 100.000 onih koji imaju do 10.000 dinara.

Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, smatra da još nije ništa definisano, ni datum ni povećanje i da treba sačekati konačnu i zvaničnu odluku.

– Povišica čekova onima kojima penzije nisu ni smanjene je dokaz da se mešaju ekonomski i socijalni status – kaže naš sagovornik. – Ovakav način vodi ka rušenju penzijskog sistema koji je zasnovan na štednji, odnosno koliko si uplaćivao doprinosa i godina, tolika će ti biti primanja u starosti. Mislim da ne bi trebalo diskriminisati jedne penzionere na račun drugih, što se čini ovom najavom dešavanja.

Profesor dr Darko Marinković sa Megatrenda kaže, za „Novosti“, da se donošenjem Zakona o umanjenju penzija vodilo računa o socijalnom i solidarnom momentu, jer nisu svi iznosi jednako umanjeni.

– Tom prilikom najsiromašniji su izuzeti iz državne štednje, što je bio dobar potez – kaže naš sagovornik. – MMF kao finansijski policajac neće da finansira ako se troši više nego što se zaradi. Činjenica je da su postignuti odlični rezultati i da bi svaki nepromišljen potez mogao da sruši sistem.

On smatra da veliki broj država ima problem sa isplatom penzija pošto je životni vek sve duži, a to iziskuje i veća izdvajanja u ovoj oblasti. Zato, po njegovom mišljenju, ne sme da bude pregovora i da se kalkuliše sa poslodavcima oko redovnog plaćanja poreza i doprinosa, jer se na taj način između ostalog puni i penzioni fond.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.