U trendu

Penzije za kategoriju zaposlenih iz sredstava Fonda PIO

BEOGRAD – Aprilske penzije za korisnike iz kategorije zaposlenih u potpunosti su isplaćene iz sredstava Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i za tu namenu nije uziman nijedan dinar iz republičkog budžeta, izjavio je zamenik direktora Fonda PIO Relja Ognjenović.

Ognjenović je, kako je objavljeno na sajtu Fonda PIO, naveo da su naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za prvih pet meseci ove godine za 3,3 milijarde veći od iznosa planiranih finansijskim planom fonda.

„U odnosu na prvih pet meseci prošle godine, ove godine je naplaćeno više izvornih prihoda Fonda PIO za 20,5 milijardi dinara. Finansijska struktura Fonda PIO danas je vrlo povoljna i zato ne iznenađuje što smo penzije za kategoriju zaposlenih, koja je najbrojnija i čini 85 odsto ukupnog broja penzionera, u celini isplatili iz izvornih prihoda Fonda“, objasnio je Ognjenović.
On je podsetio da je 2021. godine Fond PIO prvi put, posle nekoliko decenija, za dva meseca isplatio penzije korisnicima iz kategorije zaposlenih bez sredstava iz republičkog budžeta, a dotacije iz budžeta za celu godinu su svedene na 14,8 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.