U trendu

Penzionere čeka novo povećanje penzija: Evo kada i za koliko

Penzionere čeka povećanje penzija koje se može očekivati od januara naredne godine. Ukupno 1,7 miliona penzionera dobili bi povišicu od oko šest odsto u proseku, a tačan iznos povećanja u Vladi bi mogli da obelodane tokom novembra ili decembra ove godine.

Vlada je prošle godine, a posle četiri godine, ukinula zakon koji je najstarijima umanjio penzije za deset odsto. U novembru 2018. Vlada je najavila povećanje penzija od oko osam odsto u proseku koje je stupilo na snagu u januaru ove godine, a penzioneri su dobili i jednokratnu pomoć od po 3.000 dinara. Krajem 2017. i 2016. penzionerima je isplaćena jednokratna pomoć po 5.000 dinara.

Ekonomisti istovremeno upozoravaju da je o preciznim procentima povećanja još rano govoriti, kao i da nove procente povećanja treba pažljivo planirati u drugoj polovini ove godine, a primeniti ih tek od 2020. Ocenjuju i da je još rano govoriti o iznosima jer ne znamo kakav nas ostatak godine čeka, ali i da povećanje penzija treba da se bazira na osnovu privrednog rasta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)