U trendu

Pereira: Najvise ulazemo u bakar, on je kljuc zelene buducnost

BEOGRAD – Direktor privrednih resursa u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Erik Rasmusen poručio je sa završnog panela posvećenog investicijama 11. Međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Srbiji da treba voditi računa o tome da postoje drugi konkurenti koji žele tuđe resurse te da ih treba posmatrati i paziti šta oni žele.

Naveo je da je EBRD fokusirana na privatni sektor i da im je poslednjih godina Srbija jedna od ključnih zemalja.

Glavni službenik za investicije međunarodne finansijske korporacije IFC, ogranka Svetske banke Nil Pereira je istakao da je IFC u poslednjoj deceniji investirao oko 5,6 milijardi dolara od čega najviše u bakar, jer je on ključ zelene budućnosti.

„Ono što je novo jeste finansiranje povezano sa održivošću. Takođe, radimo tako da obezbeđujemo kredite uz indikatore učinka“, rekao je on.

Naveo je da su IFC-u veoma bitni, ekološki standardi i da korporacija ima svoje standarde, vezane za životnu sredinu kao i socijalne standarde.

Istakao je da IFC radi tako da što više aktera ima korist od njihovih projekata.
„Srbija ima resurse, blizu ste automobilske industrije u Evropi i boli me da gledam protivljenje koje ovde postoji, a ekonomija bi vam procvetala ako biste to prihvatili“, istakla je direktor investicija u Balkan Metals Corp Elena Klarići.

Naglasila je da je Metals grup, koji sada radi i u Srbiji, privatno preduzeće, koje uglavnom investira u kompanije tokom istraživanja.

„ Ako političko okruženje dozvoli da se i ovde izgradi uspešna kompanija možda ćemo biti primer svega što se u regiji može uraditi“, naglasila je ona.

Panel o investicijama bio je poslednji današnji panel konferencije, koja svoj rad nastavlja sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.