U trendu

Peskov: Nadamo se da ce turbina uskoro biti instalirana

MOSKVA – Turbina za gasovod Severni tok 1 još nije stigla posle remonta u Kanadi, ali se Moskva nada da će što pre biti instalirana, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je takođe rekao da sankcije uvedene Rusiji otežavaju rad Severnog toka 1, preneo je Rojters.

Simens enerdži poslao je 24. jula Gaspromu izvoznu licencu Kanade, koja omogućava transport remontovane turbine za gasovod Severni tok, piše moskovski Komersant.

Liist, pozivajući se na svoje izvore, navodi da zbog kašnjenja papira, turbina nije 23. jula krenula iz Nemačke za Finsku. Turbina je tada trebalo da krene iz Libeka u Nemačkoj do Finske, a odatle za Rusiju, ali to nije bilo moguće, jer Gasprom nije imao potrebnu dokumentaciju.

Komersant tvrdi da turbina koja se nalazi u Nemačkoj može da bude poslata u Rusiju tek polovinom nedelje, ali pod uslovom da Gasprom pošalje dokumenta neophodna za carinsku kontrolu.
Gasprom je od 16. juna smanjio isporuke gasa preko Severnog toka, navodeći kao razlog probleme sa održavanjem turbina. Kompanija je tada saopštila da Simens zbog sankcija koje je Kanada uvela ne može da vrati sa popravke gasne turbine.

Kanada je kasnije odlučila da izuzme opremu Gasproma od sankcija do kraja 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.