U trendu

Petrovic: Novu vladu ceka rebalans budzeta

KOPAONIK – Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da će nova vlada morati da uradi rebalans budžeta zbog izborne godine, ali i sve veće inflacije zbog nove krize u svetu.

Rast cena energenata u svetu će dodatno stimulisati inflaciju koju bi trebalo obuzdati, zbog čega rebalans budžeta treba da bude restriktivan kada je reč o potrošnji, rekao je on.

„Zbog inflacije moraju da se menjaju parametri u vezi sa prihodima i rashodima, tako da je potreban novi pogled za celu godinu“, rekao je Petrović.

Kaže da je nemoguće sada procenjivati efektne ukrajinske krize na svetsku i srpsku privredu, ali da će svakako inflacija rasti i da će biti problema sa snabdevanjem energijom.

„Infalcija se već zahuktala u Evropi i u Srbiji je počela da uzima maha“, naveo je on.

Kaže da je rast cena sa hrane i energenata počeo da se širi i na ostale cene i da će Srbija morati time da se pozabavi, pošto je ranije očekivano da će se inflacija zaustaviti tokom godine, ali da se novom krizom to neće desiti.

On je naveo da je potrebno obuzdati tekuću potrošnju i da zato treba obustaviti davanja za pomoć mladima i slične mere.

Kaže da bi trebalo nastaviti sa javnim investicijama koje omogućavaju privredni rast i da su posebno važne one u energetskom sektoru.

Na pitanje da li će Srbija morati da menja projekciju privrednog rasta za ovu godinu koja iznosi 4,5 odsto, Petrović kaže da će ceo svet raditi korekcije zbog nove krize i da će to automatski morati da se prelije i u Srbiju.

„Druga linija će biti obuzdavanje inflacije i to će uticati na kočenje privrednog rasta. Zato je važno da u novom rebalansu budžeta oštar fokus bude na tome da se sva slobodna sredstva usmeravaju na produktivne investicije, a ne na vojsku i policiju i staidon, već na puteve, infrastrukturu, zdravstvo i školstvo jer to pokreće privredni rast, dok će drugo morati da se koči“, naveo je Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar