U trendu

PKS: Dogovor UK i EU značajan i za srpske izvoznike

BEOGRAD – Dogovor o slobodnoj trgovini između EU i Ujedinjenog kraljevstva značajan je, zbog izvoza, i za srpske kompanije koje su sa evropskim kompanijama deo globalnog lanca snabdevanja, kaže za Tanjug direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

„Sporazum koji su potpisali EU i UK uticaće pozitivno na mnoge srpske kompanije koje su deo globalnog lanca snabdevanja sa pre svega evropskim kompanijama koje svoje proizvode dalje plasiraju na tržište UK“, ocenio je Vesović.

Srbija do 1. januara neće uspeti da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa UK, ističe on i naglašava da je dogovor EU i UK ipak korak bliže sporazumu i naše države sa UK.

„Ovaj sporazum otvara vrata za to, jer omogućava proces dogovoranja drugih novih sporazuma i sa zemljama kao što je Srbija“, rekao je on i dodao je PKS već devet meseci u dijalogu sa našim državnim organima i kontaktu sa predstavnicima administracije UK po ovom pitanju.

Ukupna trgovinska razmena Srbije i UK je oko 500 miliona evra godišnje, a razmena usluga veća je od razmene robe a ta kraljevina je drugo tržište za izvoz usluga za Srbiju.

„Naš izvoz robe u UK je veći nego naš uvoz i tu ostvarujemo suficit kao i u razmeni usluga. Za srpsku privredu je izuzetno važno da se novi sporazum o slobodnoj trgovini sa UK što pre potpiše“, rekao je on.

U UK pre svega izvozimo IT i usluge telekomunikacija, a od robe najčešće plasiramo gume i delove za vozila, kao i delovi za mašinsku obradu, dok je značajan i izvoz maline odnosno smrznutog voća i povrća.

„Od prvog januara i uvoz i izvoz robe biće opterećen generalnim carinama, jer ćemo biti u periodu bez potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini. Roba koja ide u UK moraće da nosi uverenje o nepreferencijalnom poreklu koje izdaje PKS“, objašnjava Vesović.

Navodi da je komori i državnoj administraciji Srbije cilj da se do novog trgovinskog sporazuma sa UK dođe što pre kako bi što pre bile smanjenje te carine.

“ Izuzetno je važno da osvojeni prostor na tom tržištu ne izgubimo kroz ne primenu sporazuma o slobodnoj trgovini“, zaključio je Vesović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.