U trendu

PKS: Domace firme pouzdani partneri nemackim dobavljacima

BEOGRAD – Kompanije iz Srbije poseduju znanje i iskustvo neophodno za poslovanje sa inostranim partnerima, sposobne su da ispune kriterijume velikih dobavljačkih lanaca, da poštuju procese i rokove, kao i da na vreme isporučujući kvalitetnu robu i usluge po konkurentnim cenama, što im omogućava da se povežu sa partnerima iz nemačke i postanu dobavljači velikih kompanija iz te zemlje.

To je poručeno danas na skupu u Privrednoj komori Srbije „Održivo poslovanje sa nemačkim tržištem“, navedno je u saopštenju PKS-a.

PKS domaćim kompanijama u saradnji sa ostalim partnerskim poslovnim asocijacijama pruža podršku, kako bi se povezale sa firmama iz Nemačke i plasirale svoje proizvode na inostrano tržište.

PKS je, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) – Projektom za podršku privatnom sektoru i nemačkim Udruženjem za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V), šesti put zaredom organizovala obuku za naše firme i bilateralne razgovore (B2B) sa kompanijama iz Nemačke sa cilJem da dogovore nove poslove.

Na događaju je bilo 37 kompanija iz Srbije, dok su u poslovnim „biznis tu biznis“ (B2B) razgovorima učestvovale 22 firme iz sektora metaloprerade, mašinogradnje, automobilske industrije koje su svoju ponudu predstavile menadžmentu četiri nemačke kompanije: Körber AG, IFM Electronic GmbH, Amazonen Werke H. Dreyer SE&Co. KG i Easy2PartsGmbH.

U okviru obuke bilo je reči o promociji domaćih kompanija na B2B događajima, o poslovanju sa nemačkim firmama i šta one očekuju od svojih dobavljača, kao i o aktuelnim temama posvećenim primeni digitalnih rešenja u proizvodnji i principima zelene ekonomije.

Kao prednost srpkih kompanija istaknuta je fleksibilnosti malih i srednjih privrednih društava, koja čine više od 95 odsto domaće privrede, i njihovo prilagođavanje na promene.

Ukazano je da ove firme stalno rade na podizanju svojih kapaciteta, spremne su da uče, prate savremene trendove poslovanja i ulažu u razvoj poslovanja, kako bi odgovorile na promene u tražnji dobavljača i inostranih partnera.

Pozitivna iskustva kompanija koje već posluju u Srbiji najbolja su preporuka za nemačke i kompanije iz drugih zemalja, koje su zainteresovane za tržište Srbije. Nemačke firme koje su u poseti Srbiji sutra će obići proizvodne pogone nekoliko domaćih proizvođača gde će se na terenu upoznati sa procesima proizvodnje, standardima i kriterijumima koje primenjuju.

Od 2017. godine u razgovorima sa nemačkim kompanijama učestvovalo 167 domaćih i 12 kompanija iz Nemačke.

PKS već godinama intenzivno radi na povezivanju domaće privrede sa potencijalnim kupcima iz inostranstva, organizovala je dane dobavljača za velike multinacionalne kompanije, kao što su Siemens, Zumtobel, Eberspaćer, General Electric, nakon kojih je došlo i do započinjanja dugoročne poslovne saradnje i ulaska srpskih kompanija u njihove dobavljačke lance.

Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i vodeće izvozno tržište za naše proizvode, kao i jedan od najvećih investitora.

Od 2010. godine bilo oko tri milijarde evra investicija iz Nemačke u Srbiju, mahom u prerađivačku industriju, autoindustriju, uključujući proizvodnju autodelova, zatim, hemijsku i prehrambenu industriju…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar