U trendu

PKS i Inspektorat za rad potpisali Memorandum o saradnji

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i v.d. direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov, potpisali su danas Memorandum o saradnji PKS i Inspektorata za rad kojim se jača saradnja ove dve ustanove.

Čadež je istakao da je i u teškim vremenima u doba pandemije, Inspektorat za rad bio tu da pojasni kompanijama šta se od njih očekuje, koja su njihova prava, ali i obaveze.

„Ovim memorandumom želimo da to još pojačamo i da kreiramo zajednički okvir kroz dijalog, pre svega između kompanija i Inspektorata za rad. Takođe i da vidimo kako ćemo propise koji su pred nama prilagoditi novom vremenu“, navodi Čadež.

Cilj ovog memoranduma je, prema rečima predsednika PKS, da se dobro promisli o radu dualnog obrazovanja, šta su radna prava poslodavaca kada zapošljavaju učenike koji uče i rade u kompanijama koje su sertifikovane za obavljanje ove vrste delatnosti.

„Hoćemo da informišemo kompanije i preduzetnike, da radimo na publikacijama pre svega u primeni propisa koji se tiču radnih odnosa, ali da organizujemo i niz seminara i edukacija na ovu temu. Da podržavamo privredu da se uključi u dualno obrazovanje i da od toga profitira“, ukazao je Čadež.

Epidemija je pokazala veliku odgovornost kompanija kada je u pitanju zdravlje zaposlenih, ističe on i dodaje da je obaveza PKS i Inspektorata za rad da deluju preventivno, te da ne čekaju da se nešto desi.

Čadež je naglasio značaj imunizacije kada je reč o privrednicima i istakao da rezultati ankete PKS pokazuju da broj odsutnih sa posla zbog kovida -19 pada već nedeljama, te da je sada 2,8 odsto.
Cvetkov je istakao da se potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Inspektorata za rad i PKS stvaraju uslovi za efikasnu saradnju sa tačno definisanim principima i načinom njegovog ostvarenja, kao i omogućavanje brze komunikacije između Inspektorata i privrede, uz posredstvo PKS kao zakonski definisanom odrganizacijiom privrednih subjekata po važnim pitanjima.

Navodi da su to unapređenje oblasti bezbednosti zdravlja na radu, većeg poznavanja poštovanja u oblasti rada, kao i ostvarenje strateških ciljeva Inspektorata rada, odnosno suzbijanje rada na crno, kao i smanjenje povreda na radu.

Prema rečima Cvetkova, memorandum će doprineti i razmeni znanja i iskustava, podataka i informacija, kao i rešavanje nedoumica i spornih pitanja u vezi sprovođenja propisa u oblasti radnih odnosa i bezbednosti zdravlja na radu.

On najavljuje da će Inspekcija rada u sklopu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja unaprediti svoje preventivno i savetodavno delovanje.

„Preventivnim pristupom, zajedničkim projektima u oblasti rada uključujući stručno i dualno obrazovanje, povećace se broj društveno odgovornih poslodavaca koji će dosledno sprovoditi propise i davati primat prevencijama. Inspektorski nadzor će navedeno učiniti još efikasnijim“, ističe Cvetkov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.