U trendu

PKS: Izvozni poslovi vredni 10 miliona ugovoreni sa Rusijom

BEOGRAD – Kompanije iz Srbije dogovorile su izvozne poslove vredne skoro 10 miliona evra na Međunarodnom sajmu prehrane World Food u Moskvi, saopštila je danas Privredna komora Srbija (PKS).

Na ovoj prestižnoj sajamskoj manifesticiji koja se održava od 21. do 24. septembra izvoznu ponudu, uz podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije (RAS), predstavilo je 17 proizvođača voća i povrća, mesnih prerađevina, vina, alkoholnih proizvoda i začinskih dodataka, dodaje se u saopštenju.

Direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić naveo je da su za srpske proizvode, pored ruskih kupaca, zainteresovani i distributeri iz Belorusije, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Uzbekistana, ali i zemalja regiona.

„Najviše je interesovanja za sveže i smrznuto voće, jabuke, maline, jagode, prerađeno, sušeno povrće i začinske dodatke jelima, mesne prerađevine, alkoholne proizvode i voćna vina“, kaže Delić.

Dodao je da su srpske kompanije imale uspešne sastanke sa najvećim ruskim trgovinskim lancem H5 Magnit Lenta gde su srpski izlagači definisali dalje dogovore i buduće izvozne aranžmane.

U saopštenju se navodi da su u okviru Nacionalnog paviljona Srbije, proizvodne kapacitete i izvozne potencijale predstavili, između ostalih, Zlatiborac, Telek Paprika, Budimka, Simex Original, Vinarija Čoka i Ćirić Agro.

Naredno učešće srpskih kompanija planirano je za februar 2022. godine na Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Prodekspo“, takođe u Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.