U trendu

PKS: Izvoznicima jagoda u Rusiju problem dug i skup transport

BEOGRAD – Cena transporta robe iz Srbije za Rusiju drasticno je skočila, a sam proces traje znatno duže, što trenutno predstavlja najveći problem domaćim izvoznicima svežeg voća, posebno izvoznicima jagoda, rekao je danas sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

On je u izjavi za Tanjug navaoe da je izvoz jabuka u Rusiju pri kraju i da je veći deo uspešno izvezen, ali je upozorio da stižu nove sorte koje ne trpe dug transport i stajanje, poput višanja, trešanja i jagoda.

Dobra stvar je, dodaje, da je veći deo jabuka izvezen i taj izvoz i dalje teče, mada usporeno, a naplata ide redovno.

Nepoznanica je, međutim, šta će biti s jagodama, s obzirom da one ne mogu da izdrže duži transport.

Dodao je da na rusko tržište ide najveći deo svežeg voća, dok zamrznuto voće uglavnom ide u Evropu.

Za povrće, napomenuo je, srpskim izvoznicima Rusija nije atraktivna, jer je predaleko i tamo se uglavnom izvozi zamrznuti program povrća, koji može da trpi duži transprt.

Bogunović je istakao da transport predstavlja najveći problem domaćim izvoznicima i dodao da je transport iz Srbije za Rusiju nekad naplaćivan 3.000 evra, zatim 5.000, pa 8.000 evra, dok danas pojedini prevoznici traže i 12.000 evra po kamionu.

Dodatni je problem što se kamioni vraćaju prazni, jer iz Rusije ne može da se izveze ništa preko teritorije zemalja EU.

Na pitanje šta PKS preduzima da bi se olakšalo domaćim izvoznicima, Bogunović je kazao da je Komora na početku sukoba u Ukrajini predložila da se naši kamioni, vozači i roba vrate u Srbiju, kao i da PKS redovno obaveštava prevoznike o stanju sa transportom i gužvama na granicama.

PKS organizuje sastanke i nastupe na sajmovima, osmišljava strategiju kako bi se poljoprivrednicima u Srbiji olakšalo poslovanje i omogućilo pozicioniranje na novim tržištima.

„Ranije je 85 odsto jabuka koje se proizvedu u Srbiji išlo u Rusiju, a s obzirom na to da je Rusija povećala sopstvenu proizvodnju prioritet je da se nađu nova alternativna tržišta poput Indije, Bliskog istoka, Egipta i Emirata“, rekao je Bogunović.

Dodao je da je veoma zahtevno plasiranje proizvoda na tržište Bliskog istoka, koje je dosta jako, platežno sposobno i za sada ima dobre transportne kanale, a njihovi su standardi izuzetno visoki i tek 30 odsto naše prve klase jabuka može da bude plasirano u toj regiji.

Naveo je i da se pregovara o plasmanu srpskih proizvoda u Egiptu i podsetio da je PKS podržala nastup naših kompanija na Gal fud-uu, najvećem sajmu poljoprivrede u Dubaiju, a kako bi se ostvarili novi kontatkti i saradnje sa inostranim tržištima.

Na molbu da prokomentariše situaciju sa malinama u zemlji, Bogunović je rekao da Srbija maline izvozi najviše u Nemačku, Belgiju i Holandiju, te podsetio da je u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle prepolovljen izvoz maline na tržište EU.

Problem je, kazao je, situacija u vezi s ratom u Ukrajini s obzirom da je u evropskim zemljama „poljuljan standard“ i fokus je sada na osnovnim životnim namirnicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar