U trendu

PKS: Korona prepolovila potražnju za ribom

BEOGRAD – Kraj godine karakterističan po velikoj potrošnji ribe zbog slava i božićnog posta, ove godine je drugačiji nego ranije jer je pandemija prepolovila potražnju za svežom ribom, saopštavaju iz Privredne komore Srbije (PKS).

Predsednik Grupacije za ribarstvo PKS i direktor ribnjaka „Kapetanski rit“ Krun Anastasov, navodi da se šaran trenutno nudi po veleprodajnoj ceni za manje od 200 dinara po kilogramu, što je ispod proizvođačke cene.

„Kovid preti da ugrozi čitav sektor“, ističe Krum.

Ukazuje da bi ribarima dobrodošlo umanjenje dažbina za korišćenje voda za 50 odsto ili da se one potpuno ukinu, zatim da im se otpišu dugovanja po tom osnovu i povećaju subvencije po kilogramu proizvedene ribe.

Prema podacima Zavoda za statistiku, izvoz ribe i prerađevina od ribe je lane za 130 odsto bio veći u odnosu na 2014. godinu, dok je uvoz povećan za 10 odsto u poređenju sa istom godinom.

Međutim, u prvih osam meseci ove godine zabeležen je pad i izvoza i uvoza ribe kao i ribljih proizvoda.

Mirjana Miščević iz Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, ističe da ribarstvo ima veliku šansu za razvoj i to ne samo kroz otvaranje novih ribnjaka već i u prerađivačkoj industriji.

„Objekti za preradu ribe, za sada, prerađuju morsku ribu, ali oslobađanjem ribnjaka od plaćanja vodnog doprinosa, intenzivirala bi se primarna proizvodnja u ribarstvu i stvorila sirovina za dalju preradu“, kaže ona.

Srbija, inače, uveze 3,8 puta više ribe nego što proizvede, pa je lane uvezeno 35.707 tona ribe i prerađevina od ribe za 93,4 miliona evra a izvezeno je 2.659 tone ribe i ribljih prerađevina u vrednosti 18,2 miliona evra.

Ribu i riblje prerađevine smo najviše uvozili iz Norveške, Španije i sa Tajlanda, a najviše smo izvozili u Italiju, Bosnu i Hercegovinu i Nemačku, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.