U trendu

PKS: Nove mogućnosti za saradnju sa Kubom

BEOGRAD – Privredne komore Srbije i Kube pojačaće saradnju na unapređenju privredne saradnje dve zemlje i stvaranja mogućnosti za jačanje ekonomskih veza.

To je potvrđeno i potpisivanjem Akcionog plana za period 2022 – 2023. godinu između dve poslovne asocijacije koji sadrži konkretne aktivnosti komora usmerenih na podršku privrednicima da se povezuju i dogovaraju nove poslove.

Akcioni plan za 2022. i 2023 godinu potpisan je u okviru vebinara „Srbija-Kuba: Poslovne mogućnosti“, a direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, istakao je da uprkos geografskoj udaljenosti između Kube i Srbije i dalje postoji velika zainteresovanost za saradnju privreda dveju zemalja.

„Ne smanjuje se interesovanje za saradnju sa Kubom. Strateški cilj kubanske ekonomije da smanji zavisnosti od uvoza gotovih proizvoda predstavlja priliku za srpske kompanije da ponude svoje tehnologije za razvoj proizvodnje kubanskoj privredi”, rekao je Vesović na onlajn vebinaru.

Kaže da će kubanske kompanije učestvovati na Novosadskom sajmu 2023. godine što će doprineti jačanju privredne saradnje sa srpskim kompanija, ali sa kompanijama iz regiona Zapadnog Balkana, objavila je PKS.

Belkis Barnet Iskijerdo iz Privredne komore Kube rekla je da je prioritet kubanske privrede privlačenje investicija i razvoj internacionalizacije posebno u sektorima turizma i poljoprivrede i rudarstva.

Kuba, sa tržištem većim od 11 miliona potrošača, predstavlja perspektivnu ekonomiju karipskog regiona čije su glavne privredne grane poljoprivreda, rudarstvo, energetika, biotehnologija, turizam i drugo.

Imajući u vidu širok spektar proizvoda i usluga koje bi domaće kompanije mogle da ponude kubanskom tržištu na vebinaru je posebna pažnja usmerena na mogućnosti kubanskog tržišta, objavila je PKS.

Istovremeno, kubanska vlada je u proteklom periodu preduzela konkretne mere sa ciljem internacionalizacije svoje ekonomije i privlačenja investicija.

Na vebinaru je prezentovan Međunarodni sajam u Havani FIHAV.

Reč je o multisektorskom sajmu koji će se ove godine održati od 14. do 18. novembra i koji će okupiti predstavnike širokog spektra sektora, kao što su poljoprivredno-prehrembeni sektor, sektor tekstila, gređevinski sektor i dr. Sajam FIHAV predstavlja najznačajniji sajam karipskog regiona.

Vebinar su organizovale Privredna komora Srbije i Privredna komora Republike Kube, u saradnji sa ambasadama dveju država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar