U trendu

PKS: Novi direktni let kompanije Anadoludžet izmdju Beograda i Ankare doprineće razvoju turizma

Privredna komora Srbije saopštila je danas da je novi direktni let kompanije Anadoludžet izmedju Beograda i Ankare koji startuje 23. decembra doprineti snažnijem razvoju turizma dve zemlje, raznovrsnijoj turističkoj ponudi, ali i boljoj privrednoj saradnji.

„Turizam kao najpogodjenija privredna grada tokom pandemije Kovid 19, počinje polako da se oporavlja, a podaci govore da su se turisti uglavnom kretali po zemljama u regionu i na destinacije sa kraćim direktnim letovima“, rekao je savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić na sastanku sa prvom grupom turoperatera iz Ankare i centralne regije Turske u PKS.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za devet meseci 2021. godine u Srbiji je boravilo skoro dva miliona turista, što je za 35 odsto više u odnosu na isti period 2020. godine, a po broju noćenja, Beograd beleži porast od 98 odsto.

Za devet meseci 2021. turisti iz Bosne i Hercegovine ostvarili su, prema rečima Miletića, najveći broj noćenja, 68 odsto više u poredjenju sa istim periodom prošle godine, a slede ih turisti iz Turske sa 148.448 noćenja i rastom od 98 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Ambasador Turske u Beogradu, Hami Kasoj rekao je da će srpski turisti, zahvaljujući tom letu, moći da upoznaju i druge delove Turske, poput Kapadokije i drugih mesta u kopnenom delu Turske, a da su do sada za srpske turiste najatraktivnija bila primorska mesta poput Kušadasija.

On je ukazao da Srbija zauzima peto mesto u Turskoj po broju posetilaca, što je veliki potencijal za dalji razvoj saradnje u turističkom sektoru zbog čega će vlade dve zemlje oformiti posebnu radnu grupu za razvoj saradnje u sektoru turizma.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović rekla je da Turska jedna od glavnih destinacija za putovanja srpskih turista, ali i da turski posetioci zauzimaju drugo mesto po broju noćenja u Srbiji.

„Uvodjenjem avionske linije Anadoludžeta izmedju Beograda i Ankare, više od deset miliona novih posetilaca moći će da vide lepote Srbije“, rekla je Labović.

Dodala je da se dužina noćenja turskih posetilaca u Srbiji povećala za 2,5 odsto u poslednjih šest godina, što ukazuje na to da se turski turisti sve duže zadržavaju u Srbiji.

„Uvodjenje aviolinije je kruna napora uloženih u poslednje četiri godine kako bi se otvorile dodatne mogućnosti za razvoj turizma“, rekao je Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograd.

Turska predstavlja značajnog spoljnotrgovinskog partnera Republike Srbije sa kojim je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini. Ta zemlja je medju prvih deset spoljnotrgovinskih partnera Srbiji, a ukupna spoljnotrgovinska robna razmena vredela je prošle godine 1,3 milijarde evra, sedam odsto više nego 2019. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar