U trendu

PKS: Posao za 200 tekstilaca u Raškom okrugu

Privredna komora Srbije (PKS) i Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa kompanijom LUSS Textile iz Raške pokrenula je Trening centar za obuku tekstilnih radnika u ovom regionu, saopšteno je danas.

Višemesečnu obuku pohađaće 125 polaznika koji će steći znanja i veštine neophodne za rad u tekstilnoj industriji na najsavremenijim mašinama. Po završetku obuke, uz još 75 kolega, mogu da očekuju stalno zaposlenje u kompanijama Raškog okruga, najviše u Luss Textile, navodi se u saopšenju PKS.

„Realizacija ovog programa omogućiće nezaposlenim osobama iz regiona Raške da pronađu stalno zaposlenje i obezbede redovna primanja za svoje porodice, a pored toga, očekuje se da obuku pohađaju i polaznici koji su se vratili sa privremenog rada iz inostranstva. Obezbeđene su mašine za obuku kao i stručni predavači, a kompanija LUSS Textile je obezbedila prostor neophodan za obuku koja traje do 30. novembra ove godine“, rekao je Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

On je dodao da je izvoz tekstilnih proizvoda i odevnih predmeta iznosio prošle godine 1,027 milijardi dolara, što je za 13 odsto više u odnosu na 2020. godinu, dok je prošlogodišnji izvoz obuće i proizvoda od kože iznosio 505 miliona dolara, 22 odsto više u odnosu na 2020.

„Ovaj projekat vredan je pola miliona evra i deo je globalnog programa ‘Migracije za razvoj’, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Kreiran je kako bi se podstakao lokalni ruralni razvoj, obezbedila ekonomska sigurnost i stvorile mogućnosti za zapošljavanje u raškom regionu, koji je prepoznat kao veliki potencijal u oblasti tekstilne industrije, pružanjem preko potrebnog programa obuke radne snage koji će pomoći u podučavanju i ponovnom treniranju odgovarajućih radnih veština za socijalno i ekonomski ugrožene pojedince“, rekla je Marija Dragić iz GIZ-a.

Savo Mitrović, vlasnik kompanije Luss Textile rekao je da je stručan i obučen kadar važan u ovoj industriji kako bi kompanije mogle da odgovore zahtevima tržišta i imaju kontinuitet u proizvodnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar